Färre lediga studentbostäder än vanligt i Åbo – ”Kommer inte så långt med stöden”

Under sommaren får de som på våren har sökt studieplats sina antagningsresultat. Vissa ansöker om bostad redan i maj, medan en stor del väntar på att få besked under sommaren.
Cecilia Ollikainen, 21, söker lägenhet i Åbo just nu. Hon inleder sina klasslärarstudier vid Åbo Universitet i höst.
Ollikainen har sökt lägenheter på den privata marknaden via tjänsten Oikotie. Hon funderar på att också skicka in en ansökan till Studentbystiftelsen.

– Det känns nog lite svårt att hitta en lägenhet om man har vissa kriterier. För mig spelar priset en avgörande roll eftersom man inte kommer så långt med stöden.
Ollikainen har skickat in flera ansökningar utan att få svar. Hon har fått ett svar där man meddelade att lägenheten redan har gått åt.
Hon säger att hon har sett annonser på lägenheter på 15 kvadratmeter, men menar att det nog skulle bli för trångt. Ollikainen har tidigare bott med en rumskompis, men nu vill hon gärna ha sin egen etta.
– I början kollade jag mest på lägenheter i centrum, men nu har jag börjat kompromissa lite med läget eftersom hyrorna är lägre utanför centrum.
Ansökningar till Tavasthem börjar komma in nu
I Åbo kan man ansöka om hyresbostad vid Studentbystiftelsen i Åbo (TYS) där priset bestäms av självkostnadspriset.
Det innebär att hyrorna är lägre jämfört med bostäder på den privata marknaden. Också Åbo Akademis Studentkår (ÅAS) hyr ut studentbostäder.

Åbo Akademis Studentkår hyr ut bostäder i Tavasthem vid Kåren i Åbo. Nora Möller, fastighetskoordinator vid ÅAS, säger att de jämfört med förra året har fått in aningen färre ansökningar.
– Men situationen hinner förändras under slutet av sommaren. Jag märkte att det hade kommit in fler ansökningar i slutet av förra veckan.
I fredags var det den sista dagen för att ta emot sin studieplats för många.
På Tavasthem finns 44 bostäder varav 15 har blivit uthyrda eller håller på att bli det. Också på Tavasthem har det varit lite färre som har flyttat ut ur sin lägenhet.
– De som flyttar ut har brukat göra det redan under våren, men i år verkar vissa göra det senare.
Möller säger att hon inte vågar spekulera vad förändringen kan bero på, eftersom det antagligen handlar om flera olika saker.
Färre lediga bostäder i år
Pirjo Lipponen-Vaitiomaa, kundrelations- och kommunikationschef vid TYS, säger att de i slutet av förra veckan hade fått in ungefär 2 500 ansökningar.
– I det stora hela handlar det om ungefär samma mängd som under tidigare år. Det kommer troligtvis att komma in ungefär 1 000 ansökningar fram till hösten.

På TYS märks det också att färre bostäder än vanligt har blivit lediga. Det är ungefär 100 bostäder färre än vanligt i augusti. Hur situationen ser ut i september återstår att se, säger Lipponen-Vaitiomaa.
En anledning till att färre har sagt upp sin studentbostad kan vara stigande levnadskostnader, säger hon.
– Många blev till exempel rädda då energipriserna och levnadskostnaderna gick upp. Elavgiften ingår i hyran i våra bostäder, vilket kan ha gett en slags känsla av trygghet.
Lipponen-Vaitiomaa säger att en del studerande som tidigare bodde i privata hyresbostäder i centrum har sökt sig till studentbostäder.
1 000 bostäder borde bli lediga senast i början av september. 700 av de nya hyresgästerna kan flytta in redan i augusti. Hälften av dem är utbytesstuderande.
Lipponen-Vaitiomaa påpekar att man kan ansöka om en bostad redan tre månader på förhand. En del av dem som ställt sig i kö redan då har till exempel inte fått en studieplats, vilket innebär att det egentligen är färre i kön.
I september brukar ungefär 500–700 personer vara kvar i kön. De brukar vara från närkommunerna, eftersom personer som flyttar långt ifrån prioriteras i kön.
Ettor går åt på den privata marknaden
På Vuokraturva säger Pauliina Ketonen som är försäljningschef att läget ser ut som det brukar göra under sommaren.
– Det ser ut som en ganska traditionell sommar. De flesta som söker bostad just nu är studerande, antingen sådana som inleder sina studier eller som har bott i staden i ett år och känner att de har hittat sin plats här.
Enligt Ketonen ser hyresbostadsmarknaden i Åbo så gott som likadan ut som under de senaste åren. Särskilt en- och tvårummare går åt och många prioriterar bekvämlighet.
– Coronatiden har gjort att de minsta bostäderna inte går åt lika bra, men nu under sommaren märker vi att även mindre lägenheter går åt.
Petri Abrahamsson, områdesdirektör på Aktia, säger också att många söker bostad nu.
– Den här årstiden är det mestadels studerande som söker bostad, särskilt ettor. Större lägenheter går åt för barnfamiljer och äldre personer.

I augusti brukar situationen jämna ut sig. Abrahamsson säger att alla som söker lägenhet nog får en.
Abrahamsson säger att det under tidigare år har varit väldigt många hyresbostäder på marknaden i Åbo.
– Hyrorna har inte gått upp så mycket och bostäder i nybyggen har hyrts ut. Då har de som söker bostad kunnat välja och ställa vissa krav på bostäder.
Nu märker man att även bostäder som är medelskick går åt, säger Abrahamsson. Han uppskattar att trenden fortsätter i samma riktning under de kommande åren.
Förändringar på gång
Regeringsprogrammets förändringar på stöd för studerandens boende (i Åbo)
- Regeringen ska inleda en reform av den sociala tryggheten under regeringsperioden.
- Det allmänna bostadsbidraget är en av de sociala förmånerna. En stor del studerande lyfter bidraget utöver studiestödet.
- Bostadsbidraget justeras från 80 till 70 procent av skillnaden mellan godkända boendeutgifter och bassjälvriskandelen.
- Exempel: I Åbo är den maximala mängden bostadsbidrag för tillfället 357,60 euro för en hyresgäst som bor ensam och har låga inkomster. Bidraget utgör 80 procent av 447 euro som är den maximala mängden godkända boendeutgifter i Åbo. Enligt regeringsprogrammet skulle justeringen (0,70 x 447 euro) innebära högst 312,90 euro i stöd, det vill säga en sänkning på 44,70 euro i månaden. Dessutom kan inkomster minska på stödet.
Några övriga förändringar i det allmänna bostadsbidraget:
- Förvärvsinkomstavdraget på 300 euro ska slopas. Man har kunnat tjäna upp till den mängden pengar i månaden utan att det minskar på bostadsbidragets storlek.
- En förmögenhetsgräns på 10 000 euro införs av det som beskrivs som produktiva tillgångar. Av den överstigande delen ska 20 procent räknas till den beaktade årsinkomsten upp till en övre gräns på 50 000 euro.
- Regeringen planerar dock att införa en ny modell för studeranden. I programmet står det ”För studerande ska en modell framtas som alternativ till det allmänna bostadsbidraget. Modellen ska uppmuntra till samboende och vara ekonomiskt attraktiv.”
- I regeringsprogrammet står också att regeringen ska inleda en totalreform av studiestödet.
Källor: FPA och regeringsprogrammet
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.