Färre än tidigare sökte till Axxell


Bygg- och elutbildningarna i Pargas har gott om sökande, sämre går det för kockutbildningen. ÅU-foto
Antalet sökande till yrkesinstitutet Axxell har i år varit mindre än tidigare år. Det visar siffror från vårens gemensamma elevansökning. Inget av skolans utbildningsprogram har fler sökande än det finns platser och till exempel kockutbildningen i Pargas har endast sju sökande till 14 platser.
Inte heller turismutbildningen i Åbo lockar ungdomar som förr. Åtta studerande har valt turism som första alternativ i den gemensamma elevansökningen. I fjol var antalet sökande tolv. Skolan har 15 platser.
– Det är lite förvånande och ledsamt. Vi flyttade utbildningen nära hamnen i Åbo för att göra den mera internationell, men det har kanske inte riktigt lyckats, säger rektor Lena Johansson.

Rektor Lena Johansson, Axxell. ÅU-foto
De senaste åren har varit turbulenta för Axxell. Staten har skurit i statsandelarna och institutet har genomfört flera samarbetsförhandlingar som har resulterat i uppsägningar och tuffa besparingsprogram.
Det har lett till svårigheter att planera och informera om skolans olika utbildningsprogram och det kan ha gjort ungdomarna osäkra, säger Johansson.
– Det finns ett tankesätt att Axxell hela tiden måste spara och det har blivit en självuppfyllande profetia. Men vi har inga ambitioner att lägga ner någon utbildning eller minska på verksamheten i Pargas, Åbo eller Kimito.
Ansökningstiden är inte längre bunden till vårens elevansökning, utan man kan söka till de olika utbildningsprogrammen året runt. Johansson räknar därför med att antalet sökande ännu kommer att öka.
Hon säger sig vara nöjd om 65 till 70 procent av studieplatserna fylls – nu ligger siffran på endast 50 procent för vissa utbildningar.
– Då kan det bli aktuellt med mera arbetspraktik och mindre teori i klassrummen, och för Pargas del också mera samarbete med kockutbildningen i Karis. Men det utbud vi har i dag ska bestå, säger Johansson.
Inom yrkesutbildningen genmfförs denna vår en jättereform, den största utbildningsreformen sedan grundskolan infördes. Det är reformen, inte inbesparingarna, som gjort det svårt att planera och infornera.