Farliga korsningar oroar i Pargas — ungdomar är riskgrupp i trafiken på Kimitoön

Korsningen av Kyrkoesplanaden och Skärgårdsvägen hör till de farligaste i Pargas. ÅU-foto
Cirka 50 procent av dem som svarade på NTM-centralens trafiksäkerhetsenkät anser att höga hastigheter och farliga korsningar utgör de största säkerhetsriskerna i Pargas och Kimitoön.
Enkäten väckte stort engagemang och nästan 1 500 svarade på frågorna.
I Pargas är det tre ställen som sticker ut: Korsningen av Skärgårdsvägen och Lielaxvägen och Nederkirjala, Korsningen av Skärgårdsvägen och Norrby strandväg och Kyrkoesplanaden och cykelsäkerheten längs hela Skärgårdsvägen.
45 procent av de 1 100 svar som gällde Pargas lyfte upp korsningarna och övergångsställena som de farligaste platserna.
Unga i riskzonen på Kimitoön
På Kimitoön oroar man sig också över farliga korsningar: platsen där Arkadiavägen möter Mästarvägen och Engelsbyvägen, samt korsningen av Åbovägen och Vretavägen och Finnuddsvägen upplevdes som extra besvärliga.
Också det att folk kör fort på Kimitoön upplevdes som en säkerhetsrisk. På Kimitoön utgör ungdomarna en särskild riskgrupp. I de olyckor som ledde till att någon skadade sig var 26 procent 15–17 år gamla och 18 procent mellan 18 och 20 år. I fjol skadades elva personer i trafikolyckor på Kimitoön.
I Pargas var antalet unga (15–20 år) som var inblandade i trafikolyckor däremot exceptionellt litet, endast nio procent, meddelar NTM-centralen. Däremot råkar den äldre befolkningen (över 64-åringar) ut för betydligt fler trafikolyckor än landet i medeltal. I 38 procent av olyckorna i Pargas var 64-plussarna delaktiga.

Antalet hjortkrockar fortsätter öka i Pargas. ÅU-foto
Också antalet hjortolyckor i Pargas är stort. Årligen inträffar mellan 200 och 250 klövdjursolyckor i Pargas och antalet bara växer.
I fjol skadades tio personer i trafikolyckor i Pargas.
De båda kommunerna ska nu tillsammans med NTM-centralen fundera på vad man kan göra för att förbättra säkerheten på de farligaste platserna.
Några stora åtgärder blir det ändå inte frågan om, säger trafiksäkerhetsingenjör Jaakko Klang vid NTM-centralen.
– Det kan handla om att göra övergångsställena säkrare, sätta upp nya trafikmärken och göra mindre förlängningar av cykelvägarna. Saker som kan göras med en budget under 50 000 euro. Att till exempel förbättra och förlänga hela gång- och cykelleden längs Skärgårdsvägen som är en statlig väg kräver finansiering av staten.
Det ska också grundas en särskild arbetsgrupp för trafiksäkerhetsfrågor. Gruppen ska främst arbeta med trafikfostran och information.
Se en karta på riskplatser i Pargas och Kimitoön.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.