Förflytta dig till innehållet

Farleden till Korpoström föreslås bli djupare

Arkiv/Kim Lund
Båt som seglar.

Arkiv/Kim Lund

Om farleden vid Korpoström skulle fördjupas skulle också större fartyg anlöpa skärgårdscentret i Korpoström i bakgrunden. ÅU-foto


Trafikverket undersöker i år den 2,4 meter djupa farleden genom Korpoström för att senare kunna ta ställning till om det är möjligt att göra farleden djupare.
Diskussioner om en djupare farled har förts redan på 90-talet, men då blev det ingenting av planerna.
Initiativtagare är Nagubon Aaro Söderlund som har fungerat som konsult för Rumar strand som i en djupare farled ser en möjlighet att få flera gäster.
– I dag är det svårt för förbindelsebåtarna eller till exempel Tall Ships Races fartygen att anlöpa Korpoström. En djupare farled skulle ha enorm betydelse för regionens turism och både Rumar och Korpoström skulle få flera kunder, säger Söderlund.

I dag är farleden 2,4 meter djup. Med rätt små åtgärder kunde den göras till drygt 3 meter. ÅU-foto


Nu har Trafikverket tagit tag i saken och inlett en utredning av förutsättningarna för att muddra de grundaste delarna av farleden.
Man ska mäta farleden och undersöka bottnen för att få klarhet i om det lönar sig gå vidare med planerna och hur mycket arbetet skulle kosta.
Distriktschef Marko Reilimo vid Trafikverket i Åbo tror att en 4,3 meters farled skulle bli för dyr, men att man med rätt små åtgärder skulle få den till drygt 3 meter.
Reilimo säger att kostnaderna måste ställas i relation til nyttan av djupare farled.
– För turismen skulle en djupare farled vara bra. Då kunde också förbindelsebåtarna kunna använda farleden.
Vid Skärgårdscentrum Korpoström välkomnar verksamhetsledare Micaela Jansson planerna.
– Det skulle vara fantastiskt att få någon form av förbindelsebåtstrafik hit som kunde ta folk längre ut i skärgården vid sidan av Aspö Charters m/s Amanda.
Korpoström ordnar mycket program i vår och sommar. I februari blir det också en vinterträff vid skärgårdscentret.

En djupare farled skulle bland anat gynna Skärgårdscentrum Korpoström. ÅU-foto


Men en djupare farled kan leda till mera trafik och ökat slitage på stränder och bryggor, även om det finns en hastighetsbegränsning och förbud mot svallvågor i sundet. Också muddringen kan få invånare och fritidsboende att reagera, säger Reilimo.
– Muddringsarbeten brukar möta motstånd och det är möjligt att det lämnas in besvär om vi går vidare med planerna.
Trafikverket utreder också var muddringsmassorna kunde dumpas. Om det rör sig över 500 kubikmeter massa förutsätter muddringen tillstånd av Regionförvaltningsverket, annars räcker det med att göra en anmälan till NTM-centralen.
 

Redare ser fördelar med djupare farled

Saariston Meritie kör förbindelsbåtstrafik med m/s Eivor mellan Pärnäs och Utö och sommartid rutten Åbo-Utö via Kyrkbacken i Nagu med m/s Kökar.
Ifall Korpoströmfarleden fördjupas kunde man också göra en avstickare till Korpoström, säger vd Mikko Fagerroos.
– En djupare farled öppnar nya möjligheter som gynnar turismen i skärgården, så visst skulle det vara bra.

m/s Eivor behöver ett djup på 3,2 till 3,5 meter. ÅU-foto


Frågan är ändå så pass ny och planerna i sin linda att Fagerroos ännu inte kan ställning till hur, och om något av rederiets fartyg skulle anlöpa Korpoström. Det beror på hur djup farleden skulle bli och om bryggkapaciteten räcker till.
Eivor och Kökar behöver ett djup på mellan 3,2 och 3,5 meter, beroende på vattenståndet.
Det är i alla fall bra att frågan diskuteras tycker Fageroos. Överlag borde hela förbindelsebåtstrafiken och ruttkartorna ses över, säger han.
– Det har kommit en del nya besöksmål i skärgården och man borde styra trafiken dit det finns efterfrågan och behov.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter