Familjevåld förekommer oberoende av helg, ekonomi och adress – så varför blev mordet i Ulrikasborg så intressant, frågar man sig vid skyddshemmet i Åbo

I entrén till skyddshemmet på Luolavuorivägen 7b i Åbo är det lugnt och stilla. Årets version av julen är överstökad och Marika Vuoristo, förman och socialarbetare vid Åbo mödra- och skyddshem kan rapportera att 75 procent av platserna är upptagna.
En del kunder kom till skyddshemmet redan före julen och andra kom under helgen. Totalt finns det tio platser för vuxna och ett obegränsat antal platser för barn vid hemmet.
— Antalet personer på skyddshemmet är ungefär det samma som under tidigare julhelger men antalet kontakter var i år fler än förra året, konstaterar Vuoristo.

Inför helger och semestrar brukar myndigheterna passa på att påminna om kristelefoner och skyddshem och enligt Vuoristo kan det kanske finnas en något förhöjd risk för våldsdåd under tider då mänskor är längre tider tillsammans, vardagsrutinerna lyser med sin frånvaro och rusmedel är inblandade.
Men i övrigt finns det inget mönster för när det förekommer mer eller mindre våld i familjer och parrelationer.
Uppmärksammat dråp före julen
Det fick Finland en påminnelse om strax före jul då en tvåbarnsmamma dräptes i stadsdelen Ulrikasborg i Helsingfors. Personen som misstänks för dråpet är läkare och var gift med den döda kvinnan.
— Det här fallet fick mycket uppmärksamhet men här på skyddshemmet har vi funderat på varför. Hur är det med alla andra fall av våld, dråp och mord som sker i parförhållanden i Finland, frågar Vuoristo och fortsätter:
— Tydligen fanns det sådana element i det här fallet som fick människor att intressera sig.
Enligt Vuoristo är det bra att komma ihåg att våld kan förekomma i vilka förhållanden och vilka familjer som helst. Yrke, ekonomi, adress och rusmedel är inte avgörande.
— Det enda som personer som beter sig våldsamt eventuellt kan ha gemensamt är att de ofta lider av någon form av psykisk ohälsa. Den som brukar våld har en nedsatt förmåga att hantera sina aggressioner och mår ofta så dåligt att hen behöver psykiatrisk vård.
Kan vara svårt att lämna ett våldsamt förhållande
Vuoristo ser gärna att diskussionen om våld i parrelationer blir mera nyanserad. Våld mot kvinnor är ett stort problem i Finland och europeiska jämförelser visar att Finland är det land det förekommer mest våld mot kvinnor.
Att anhöriga känner frustration över att en person som utsätts för våld i ett parförhållande, inte lämnar förövaren är vanligt. Men det är också mänskligt att känna medlidande med förövaren, säger Vuoristo.
— En relation är sällan endast och bara våld eller hot om våld. Det kan finnas stora förväntningar och hopp på relationen som gör att det är svårt att bryta den.

Det finns totalt 29 skyddshem i Finland och skyddshemmet på Luolavuorivägen 7b är ett av hemmen. Skyddshemmet är öppet varje dag och dygnet runt.
Vem som helst som utsätts för fysiskt eller psykiskt våld eller hot om våld kan komma till skyddshemmet. Det går också bra att ringa till skyddshemmet och få hjälp.
På skyddshemmet stannar man minst sju dygn. Under den här tiden går man igenom krisen och försöker sätta ord på vad som hänt.
— Målet med vårt arbete är att offret inte ska utsättas för våld igen. Vad det i praktiken betyder varierar från fall till fall. Någon kan kanske komma till insikt om att hen behöver skilja sig eller flytta till ett eget hem. Någon annan kanske bestämmer sig för att tillsammans söka hjälp via terapi.
Upplever du våld eller hot om våld i hemmet? Skyddshemmet på Luolavuorivägen 7b är öppet dygnet runt. Skyddshemmet tar emot både män och kvinnor, med eller utan barn. Det kostar ingenting att söka skydd på skyddshemmet. Telefonnumret är 02-5134100.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.