Förflytta dig till innehållet

Familjer oroar sig för daghemsfrågan i Åbo — att flytta på barnen känns som en kortsiktig lösning

Arkiv/Ari Sundberg
dagisgrupp med ledare fotad bakifrån

Dagisbarn på promenad.Arkiv/Ari Sundberg

Föräldrar ser daghemsfrågan som en kortsiktig lösning. Foto: Ari Sundberg


Daghemsfrågan i Åbo har under den senaste tiden varit aktuell i flera olika repriser.
Jessica Åkermarck har haft sin snart 3-åriga dotter på Skolgatans daghem. För familjen Åkermarck har dagisplatsen varit smidig eftersom de själva bor på samma gata och därmed bara behövt en bil.
Barnets pappa föra dottern till dagiset med cykel eller gående, vilket bidrog till att båda föräldrarna kunde vara involverade i dagisaktiviteterna. Hon säger att beslutet  att stänga Skolgatans daghem kom hastigt och att hon som förälder inte har fått tillräckligt med information om varför Skolgatans daghem egentligen stänger.
I och med stängningsbeslutet, blir det ett annat daghem längre bort som gäller till hösten för Åkermarcks dotter. Inom familjen har de fått fundera om kring vardagen. De vet ännu inte till vilket daghem som dottern kommer att flyttas.
– Jag vill helst inte att min dotters dagisdagar ska bli längre, men det kommer nog att hända i och med flytten, säger Åkermarck.

Hösten ett frågetecken

Hon tänker också att det antagligen kommer att bli större grupper i och med flytten.
– Jag undrar varför det måste tas till sådana här åtgärder för bara ett år. Barnen har ändå spenderat så lång tid på dagiset redan, att kan ett år till göra så mycket, säger Åkermarck.
Hon funderar också ifall familjen kommer att behöva inskaffa en till bil på grund av flytten, då det är hon som använder familjens bil i arbetet.
Dagisplatsen på Skolgatan fick de fick smidigt. Åkermarck vill påpeka att familjen har varit mycket nöjda med Skolgatans daghem och enhetschefen där, och tror att situationen kommer att lösa sig.
– Säkert kommer barnen också att anpassa sig till det nya daghemmet, men flytten är nog inte ideal för speciellt de yngre barnen. För dem är det viktigt med trygghet, säger Åkermarck.
Överlag funderar Åkermarck varför det alltid kommer som en så stor överraskning att det finns många barn som behöver dagisplats till hösten. Hon och hennes man har också varit förundrade över varför det tar så lång tid för det nya daghemmet att göras klart, då det ändå stod tomt en lång stund.

Sara Ohls-Eerola är inte avundsjuk på personalen i daghemmen, som har mycket att stå i under hösten. Foto: Privat

Klockringaregatan opraktisk

Sara Ohls-Eerola är en annan förälder, vars familj påverkats av dagisfrågan. Hennes och Kim Eerolas knappt sexåriga son flyttar till hösten från Sirkkala dagis till Klockringaregatan. Några desto större problem i transporten sker inte, då daghemmet ligger på vägen till Kims arbete.
– Några hundra meter längre från hemmet är det, men som tur ändå på vägen. Så är inte fallet för alla, säger Ohls-Eerola.
Förutom vägen är familjen konfunderad över själva huset och området på Klockringaregatan, som inte alls är anpassat för små barn.
I Sirkkala dagis, hade barnen och personalen möjlighet att bland annat utnyttja den tätt intill liggande Vårdbergsparken. Var barnen skall husera då de är ute, står som ett stort frågetecken på Klockringaregatan.
– Detta känns som en väldigt kortsiktig lösning. Då vi var små fungerade daghem ännu som en förvaring av barn, medan personalen i dag skall följa en läroplan. Vi kan säga som så, att jag är helt glad över att inte vara i personalens skor just nu, säger Ohls-Eerola.

Barn behöver rutiner

Barn är i Ohls-Eerolas tycke i behov av rutiner. I och med flyttandet till nya platser hela tiden, är detta i praktiken inte längre en självklarhet. Situationen är också enligt henne problematisk för föräldrar som i och med flyttarna av daghemmen får en längre väg att föra barnen.
– Det kan se bra ut på papper, men i praktiken är detta i mitt tycke lite av ett kaos.
En fråga hon ställer sig är om inga prognoser på att barnantalet skulle skjuta i taket har gjorts.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter