Förflytta dig till innehållet

Familjeproffs har fått nog: Pargas måste lösa krisen inom barnskyddet

stor gul träbyggnad

Anställda inom familjehuset Ankaret vill se en ändring i Pargas sätt att hantera krisen inom barnskyddet. Foto: Mikael Heinrichs


Nu sällar sig bland annat skolkuratorer och skolpsykologer i Pargas stad till dem som kritiserar stadens lednings sätt att hantera krisen inom stadens barnskydd.
I en skrivelse riktad till stadsdirektör Patrik Nygrén, ledningsgruppen, stadsstyrelsen samt social- och hälsovårdsnämnden beskriver undertecknarna en situation där familjer inte får den hjälp de är berättigade till.
De skriver också om en kultur där problem förnekas och där de som påtalar problemen tystas ner eller bemöts med hurtiga uppmaningar om att se positivt på framtiden.
Det här beror enligt skrivelsen på den ”icke-dialogiska ledningskultur” som råder i staden.
Skrivelsen har undertecknats av de anställda i familjehuset Ankaret.
Skribenterna är bekymrade över att så många duktiga och kompetenta socialarbetare har sagt upp sig och att socialarbetarna upplever att de inte har fått stöd av ledningen i sitt arbete.
– Vi är bestörta över att det än en gång har slutat flera socialarbetare utan att någon ser över de strukturer som förorsakar dessa uppsägningar, sägs det i skrivelsen.
De är också oroliga för hur familjehandledarna ska orka. De måste i princip jobba dubbelt för att kompensera bristerna inom barnskyddet, men får inget tack från ledningen, skriver personalen.
Några namn nämns inte i skrivelsen, men det är klart att det finns ett brett missnöje med social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvists sätt att leda arbetet.
Christa Perämaa-Bredenberg jobbar som skolkurator och har skrivit under skrivelsen. Hon berättar om hur kuratorernas arbete har försvårats på grund av turbulensen inom barnskyddet.
Socialarbetarna byts hela tiden och familjerna vet inte vem de ska träffa nästa gång. Barnen lider och familjerna lider, säger Perämaa-Bredenberg.
– Vi kan inte förstå hur det kommer sig att duktiga socialarbetare med vilka samarbetet har fungerat bra slutar med kort varsel. Om Pargas skulle klara av att behålla sina socialarbetare skulle det vara ganska bra ställt och vi skulle inte befinna oss i en sådan här jättekris.

De anställda vid Ankaret bjuder in Pargas ledande tjänstemän till en diskussionskväll kring barnskyddet den 3 april klockan 17.00


För två år sedan sade fyra socialarbetare upp sig i protest mot socialsektorns ledning. Kvartetten påtalade flera missförhållanden inom barnskyddet vilket gjorde det omöjligt för dem att jobba kvar på ett juridiskt och etiskt hållbart sätt.
Familjepsykolog Petra Zilliacus var redan då bekymrad och ville att ledningen skulle se över de strukturer som leder till att folk slutar.
Stadsdirektör Nygrén lovade en grundlig utredning av barnskyddskrisen och staden kallade in en konsult för att se över familjeenhetens arbetssätt och hierarkier.
Men rekommendationerna som konsulten kom med och som var vettiga och relevanta, blev liggande och följdes aldrig upp, säger Zilliacus som är en av undertecknarna av Ankarets skrivelse.
– Det finns en ovilja från ledningens sida att ta itu med de strukturer och system som leder till att folk säger upp sig på löpande band.
En tredje av undertecknarna som vill vara anonym säger att hela stadens ledningsgrupp får se sig i spegeln och uppdatera sin personalpolitik.
– Det behövs en attitydförändring inom ledningsgruppen. Den har en attityd och inställning till stadens anställda som släpar efter och som inte hör hemma i modern tid.
I skrivelsen frågar sig de anställda vad staden tänker göra för att lösa problemen vid barnskyddet och inom familjeenheten.
Själva ger de följande råd åt de ledande tjänstemännen:

Börja lyssna på personalen.
Se de anställda som medarbetare istället för arbetstagare.
Bjud in beslutsfattare och egna sakkunniga till diskussion.
Bygg upp ett ömsesidigt förtroende mellan ledning och medarbetare.
Öppna upp för ett positivare och öppnare klimat.

I familjehuset Ankarets personal ingår elevvården, familjerådgivningen, flyktingkoordinatorn, mödra- och barnrådgivningen, skolhälsovården, småbarnspedagogiken, samt de svenska skolkuratorerna.

FAKTA

Pargas stads ledningsgrupp
Stadsdirektör Patrik Nygrén, stadsjurist Monica Avellan, miljövårdschef Carl-Sture Österman, utbildningschef Ulrika Lundberg, social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist, personalchef Peter Lindroos, teknisk chef Ted Bergman, fastighetschef Seppo Pihl, näringslivschef Tomas Eklund, ekonomchef Maija Elenius, informationschef Anne-Maarit Itänen.
LÄS OCKSÅ: Krisen i Pargas barnskydd eskalerar
                          Paula Sundqvist om krisen inom barnskyddet: Kritiken är missvisande
                           Mamma: Staden måste ta ansvar för barnskyddet i Pargas
                           Barnskyddet i Pargas får ny chef
                        Sami Salmevirta: Jag är beredd att ordna upp barnskyddskrisen i Pargas
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter