Familjen Uusijoki bytte Esbo mot Åbo – Åboföretag blåser ut gamla trähus och bygger moderna lägenheter istället

På Nylandsgatan susar trafiken förbi. Den gör knappt någon paus under dygnets många timmar, men inne hos familjen Uusijoki gör sig trafiken inte påmind alls.

Trähusen i kvarteret som avgränsas av Österlånggatan, Nylandsgatan och Sirkkalagatan är byggda på 1800-talet och åtminstone en sjökapten K.J Granberg ska med sin familj en gång för länge sedan ha bott här.
Nu är huset som familjen Uusijoki flyttat in i nyrenoverat och heter efter företaget Turun Arvoasunnots ansiktslyft Kreivitär. Pappa Simo Uusijoki, mamma Milla Arikka-Uusijoki och barnen Aino, Onni och Ukko Uusijoki har hunnit bo i sitt nya hem ett par månader, och stortrivs.
Flytten från Esbo kändes rätt då en stor del av familjens släkt finns i Åbo. Men att hitta en lämplig lägenhet eller ett lämpligt hus var ingen lätt match.
— Vi tittade först efter ett egnahemshus i S:t Karins men kunde konstatera att prisnivån för ett nytt egnahemshus i S:t Karins är nästan den samma som i Esbo, berättar Simo Uusijoki.
Efter några misslyckade budgivningar och ett helt år av letande råkade det sig så att en köpare som reserverat lägenheten i Kreivitär backade och Uusijokis slog till.
— Vi blev genast förtjusta i läget, stämningen och gården säger Milla Arikka-Uusijoki.

Inomhus i den cirka 100 kvadratmeter stora lägenheten är det ljust och luftig och i det väl tilltagna köket ståtar en vacker gammal kakelugn. I övrigt andas alla materialen nytt. Familjen har inte behövt lyfta ett finger för att byta ut fönster, sätta in nya golv, köksskåp eller installera luftvärmepumpar utan kunde i början av sommaren flytta in i ett hem som beträffande material och teknik motsvarar en helt nybyggd lägenhet.
— Vi har tre små barn och vi har inte vare sig tid eller kunskap att renovera ett trähus. Vi litade på att byggfirman gör ett bra jobb och blev inte besvikna, säger Simo Uusijoki.
Stadens hjärta och själ finns på promenadavstånd och på ett ställe.
Simo Uusijoki
Barnen Aino, Onni och Ukko har njutit av bland annat Äventyrsparken och Kuppis utomhusbad några kvarter ifrån. Enligt föräldrarna är största skillnaden mellan Esbo och Åbo att allting finns inom gångavstånd.
— Stadens hjärta och själ finns på promenadavstånd och på ett ställe. Och den unika mellaneuropeiska stämning som finns till exempel längs med Aura å i Åbo, den saknas i Esbo, säger Simo Uusijoki.

Simo Uusijoki jobbar för en konsultbyrå i Helsingfors och räknar med att pendla till jobbet ett par gånger i veckan. Milla Arikka-Uusijoki är speciallärare och kommer att jobba i Åbo.
I grannhuset Herttua bor en familj som flyttat från Rödbergen i Helsingfors och snart kommer en familj från Jyväskylä att flytta in i Uusijokis grannlokal. Uusijokis tror att lägenheterna i trähuskvarteret kanske lockar nya Åbobor för att renoveringen sköts av proffs.
— Kanske de här lägenheterna inte är stans förmånligaste trähuslägenheter men i jämförelse med annat i samma område är prisnivån ganska rätt, anser Uusijokis.
Åboföretag bygger modernt av musealt
Urbanisering och trähusromantik. Där två trender som företagarna Erkka Suvanto och Sauli Virta för några år sedan kände att det kan vara värt att satsa på.
I dag driver de företaget Turun Arvoasunnot. Ett företag som köper upp och renoverar gamla hus i Åbo.
— Människor vill bo i centrum men i välbyggda hus, miljövänligt och lite romantiskt med glasverandor och högt i tak, sammanfattar Suvanto och fortsätter:
— Men de vill inte ha fönster som måste tätas med bomull. De vill ha fönster som stänger ute buller och inte drar, de vill ha värme och möjlighet att kyla ner, de vill ha bekvämligheter men samtidigt ha kvar detaljer som påminner om det gamla.

Det gamla som påminner om svunna tider kan vara en bar stockvägg, en vacker kakelugn, gamla fönsterkarmar, en viss färgnyans eller ett mönster i golvet.
Turun Arvoasunnot
Grundat 2018
Drivs av Erkka Suvanto och Sauli Virta
Har renoverat:
Vätinpuisto (16 lokaler). Trähus invid Raunistula skola
Sirkkalan herttua (10 lokaler). Trähus på Sirkkalagatan
Sirkkalan kreivitär (7 lokaler och 3 affärsutrymmen). Trähus på Nylandsgatan
Martin ritari (16 lokaler). Trähus på Kuppisgatan
Renoverar eller ska renovera:
Sirkkalan ruhtinas (14 lokaler). Två trähus på Sirkkalagatan. Det ena på innergården.
Sirkkalan kruunu (12-14 lokaler). Två trähus i hörnet av Österlånggatan och Nylandsgatan
Suvanto och Virta har båda en bakgrund som renoverare, snarare än byggare av nytt. De hyser intresse för det gamla, men må hända inte så mycket för det gamlas skull utan för estetikens och businessens.
Vi tycker att vi har hittat en egen nisch och att vi är de enda i Åbo som målmedvetet och systematiskt försöker väcka gamla hus till liv och få dem att blomstra igen.
Erkka Suvanto
Det betyder att gamla former på fönster och fasader bevaras men att själva materialen byts ut. Väggarna isoleras men med ekologiska material. Det betyder också att kakel och färger lånar inspiration från förr, men att till exempel tapeterna inte är av spännpapp.
— Vi tycker att vi har hittat en egen nisch och att vi är de enda i Åbo som målmedvetet och systematiskt försöker väcka gamla hus till liv och få dem att blomstra igen, säger Suvanto. Vi renoverar så att tekniken och utrustningen i husen motsvarar teknik och utrustning i helt nya hus.
Tjuvstartade renovering och polisanmäldes
Men allt går inte att ändra på i den takt man skulle vilja. Det fick Turun Arvoasunnot lära sig i våras då Åbo stad blandade sig i och satte stopp för renoveringen av fastigheten ”Ruhtinas”, ett hus med gavel mot Sirkkalagatan och ett annat hus inne på gården.
Företaget hade ännu inte beviljats bygglov men hade ändå påbörjat byggnadernas fasadrenovering. Åbo stad polisanmälde Turun Arvoasunnot och tvingade företaget att vänta på bygglov innan renoveringen kunde fortsätta. En plump i protokollet, men inget man hänger läpp för.
— Det var ett missförstånd. Vi hade diskuterat renoveringen ingående med staden och museicentralen och trodde att vi hade grönt ljus i och med det, säger Suvanto. Men vi borde förstås ha väntat. I vårt koncept ingår att följa alla bestämmelser.
Bygglov för renoveringen av det ena huset beviljades strax efter polisanmälan hade gjorts och det andra bygglovet väntas i sommar.

Kvadratmeterpriset för de nyrenoverade trähuslägenheterna är cirka 4000-5000 e/m2. Det är mer än kvadratmeterpriset är i trähuslägenheter i till exempel stadsdelen Port Arthur är. Men det finns en avgörande skillnad, menar Suvanto.
— Gamla hus som är renoverade från grunden finns det få av. I många trähus i Åbo har alla aktieägarna renoverat på lite olika sätt och det kan påverka fastighetens skick. Vi går igenom allt från brandmurar, rör och elledningar till tak och socklar.
Och jämfört med höghuslägenheter i Kuppisområdet är prisnivån lägre.
Efterfrågan på gamla trähuslägenheter i splitterny tappning är enligt Suvanto stor. Ruhtinas, som renoveras just nu och är långt ifrån färdigt, sålde slut på ett veckoslut.




Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.