Förflytta dig till innehållet

Familjen Nyman flyttar till Åbo: Vi är trötta på beslutsfattandet i S:t Karins

De två äldsta barnen går redan i skola i Åbo. Nu flyttar hela familjen till Åbo.


Ingenting blev som fyrabarnsfamiljen Nyman ännu för ett år sedan trodde att det skulle bli.
De två äldsta barnen gick i S:t Karins svenska skola och bara trehundra meter från skolan hade familjen köpt en tomt.
Ett huspaket var reserverat och drömhuset, bara ett stenkast från skolan, skulle snart bli verklighet.
Monica Forssell

Också de två yngre barnen, nu sexåriga Filip och fyraåriga Molly skulle så småningom börja i den svenska skolan, tänkte man, men i takt med att misstankarna om att allt inte stod rätt till med inneluften i skolan växte, växte också familjens osäkerhet.
Förutom att Nymans beslöt sälja tomten och annullera huspaketet, fick döttrarna Ebba och Moa börja gå i skola i Åbo i stället och nu är familjens parhuslägenhet i stadsdelen Kesämäki till salu och ett nytt hem i Åbo är på lut.
Åt Filip som just fyllt sex år och ska börja i förskolan i höst, har familjen ansökt om en plats i Sirkkala förskola.
 

Filip Nyman ska börja i förskola i höst – men inte i S:t Karins. Hans föräldrar har fått nog av beslutsfattandet i S:t Karins.


-Vi är trötta på beslutsfattandet i S:t Karins. Skulle staden ha beslutat att bygga en helt ny skola istället för att renovera hade det varit en annan sits. I och med beslutet att renovera istället för att bygga nytt är man snart tillbaka i ruta ett. Man har ju sett det på annat håll att renoveringar av det här slaget inte brukar lyckas, förklarar pappa Markus Nyman och tillägger:
-Tyvärr. Inte hade vi velat flytta bort från S:t Karins.
Beslutet att renovera i stället för att bygga nytt fattades i januari och besvikelsen bland föräldrar och skolpersonal var då stor.
I samband med att de baracker som skolan och förskolan nu är inhysta i visade inomhustemperaturer på bara 8 grader, kom debatten om hur staden agerar i gång med förnyad kraft.
Bland annat i en Facebookgrupp för föräldrar som engagerar sig i den svenska skolan i staden, hävdar en förälder att flera familjer har ansökt om att deras blivande förstaklassare ska få gå i någon annan skola än den svenska skolan.
 

Ingen massflykt från S:t Karins svenska skola

 
S:t Karins bildningschef Elina Heikkilä har inte hört om att det skulle pågå någon massflykt från den svenska skolan i S:t Karins.
Att svensk- och tvåspråkiga familjer, för att undvika baracker samt den omdebatterade Hovirinta fastigheten, skulle ansöka om plats i finska skolor har hon inte heller hört om.
-Om det stämmer att svenskspråkiga barn anmäls till en finsk skola för att man inte vill att barnet ska gå i Hovirinta är det mycket bekymmersamt. Med tanke på barnet och dess inlärning är det inte bra att skolgången går på ett annat språk än barnets modersmål. Det kan bli inlärningssvårigheter som följd, säger Heikkilä.
Heikkilä, som undrar om staden borde informera ännu mer om den förestående renoveringen av Hovirinta fastigheten för att råda bot på förtroendebristen.
-Vi måste försöka återskapa föräldrarnas förtroende för staden.
Enligt ledande rektor Mika Rantanen har det för de blivande ettornas del kommit in två ansökningar om att få byta från S:t Karins svenska skola till andra skolor men enligt Rantanen har det också kommit in ett par ansökningar om att få byta skola till S:t Karins svenska skola.
Under pågående läsår har tolv elever slutat i S:t Karins svenska skola.
Rektor Maria Engblom uppger att hon inte känner till detaljer om varför eleverna slutat men hon tror att problemen med skolans inneluft samt beslutet att renovera skolan i stället för att bygga en ny har inverkat. Engblom tror att skolbyggnaden och hur det blir med den skapar osäkerhet.

De två äldsta barnen går redan i skolan men minstingen, ettåriga Victor får vänta ännu några år innan det är dags att tänka på förskola och skola.


Kati Thiel, med ettåriga Victor under armen, är på väg in på Kuovinkatu daghem. Också i familjen Thiel, vars två äldre barn går i den svenska skolan i S:t Karins väcker renoveringsplanerna och baracktemperaturerna både ilska och oro.
Familjen Thiel överväger ändå inte just nu att varken flytta eller ansöka om plats för barnen i någon annan skola.
-Vi följer med läget och vi är nog mycket, mycket oroliga. Staden har skött det här väldigt dåligt, men tillsvidare stannar vi kvar och hoppas att staden får i skick skola, säger Kati Thiel.

Läget i höst

  • 24 barn är anmälda till första klass i S:t Karins svenska skola i höst.
  • Förskolan har för tillfället 25 elever
  • I höst har den svenska förskolan 42 barn.
  • Detta läsår har 12 elever slutat i S:t Karins svenska skola

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter