Förflytta dig till innehållet

Familjen Durac kom till Åbo då Berlinmuren hade fallit och östblocket rasade samman

– I vår har det gått 29 sedan vi kom hit. Jag har bott så länge här att jag nog kallar mig Åbobo, säger Ion Durac. Foto: Stefan Holmström


Ion Durac och hans familj valde att lämna Rumänien efter revolutionen 1989. Då hade de flesta östblocksländerna redan krackelerat. Berlinmuren hade också fallit.
– Oroligheterna i Rumänien började i vår hemstad, Timisoara. Staden var omringad, ingen fick komma dit, ingen fick lämna staden.
Specialstyrkorna Securitate besköt demonstranter i Timisoara den 16 december 1989, en dag som ses som startpunkten för folkresningen.
– Det började på en lördag i vår hemstad. Nästa lördag var allt över.
Då var diktatorn Nicolae Ceauescu både avsatt och arkebuserad. Sedan började en kamp om makten i landet. Den var kortvarig men resultatet var inte det bästa, enligt Durac.
– Det som var en folkresning var en statskupp. Vi trodde vi var fria men det var kanske inte så.
Som präst hade Durac levat med stark statlig kontroll. Efter folkresningen 1989 följde ny oro. Tiotalstusen rumäner flydde.

Kyrkliga livet har förändrats

Våren 1990 kom familjen Durac till Helsingfors, varefter Röda Korset efter en vecka flyttade dem till Åbo.
– I vår har det gått 29 sedan vi kom hit. Jag har bott så länge här att jag nog kallar mig Åbobo.
Starten var inte lätt. Språket var ett stort bekymmer, det fick Durac lära sig genom att arbeta för bland annat posten och i en butik.
– Jag var präst i Rumänien men var inte säker på om jag kunde jobba som präst på finska.
1999 fick han bli så kallad resepräst, med uppgift att resa omkring och förrätta gudstjänster, vigslar, dop och begravningar. 2007 blev han sedan kyrkoherde.
I sommar blir det en Rumänienresa och träff med tidigare studiekompisar från universitetet i Sibiu.
– Det har gått 40 år sedan jag utexaminerades.
Det kyrkliga livet har förändrats stort. Som ung var Durac kyrkoherde för en församling med över 30 000 medlemmar. Tillsammans med en annan präst skötte han allt.
– Vi kom på jobb på morgonen och arbetade till sen kväll. Nu har den församlingen blivit två församlingar, båda med fyra präster.
LÄS OCKSÅ:

Kejsaren placerade kyrkan mitt i stan – ”De som vill gå med i församlingen ska vara säkra på sin sak, det ska inte vara ett impulsivt beslut”

Snart står ortodoxa kyrkan i Åbo på stadig grund – församlingen oroade sig för att torgparkeringsarbetet skulle skada kyrkan

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter