Familjehusets personal i Pargas känner sig överkörd – också föräldrar är skeptiska till flytt

Missnöjet med att familjehuset Ankaret i Pargas ska tömmas och verksamheten flyttas till hälsocentralhuset på Vapparvägen är stort bland personalen, men ingen vill ställa upp för en intervju.
En del av dem som ÅU har talat med säger att de har blivit uppmanade att inte tala med journalister eller politiker. Det finns också sådana som tycker att det bästa skulle vara att det inte skrivs om de upprörda stämningarna.
De som ÅU har talat med är besvikna på processen och känner sig inte delaktiga i den.

Varför så bråttom?
De förstår inte heller varför det är så bråttom med flytten och med att montera ner en verksamhet som de är stolta över, som Pargas är känt för och som det har tagit många år att bygga upp. Ryktena går att fastigheten redan är såld.
Samtidigt tycker de att de nya lokalerna på Vapparvägen inte är ändamålsenliga för ett familjecenter. De saknar tillräckligt stora rum där familjegrupper får plats och upplever att de nu ska flytta in i en miljö, som är långt ifrån tanken om ett modernt familjcenter.
De betonar det mångprofessionella arbetet och undrar hur det ska kunna göras i hälsocentralhuset, då det inte finns lämpliga rum där.
Många frågetecken
Det finns också många frågetecken kring hur vuxensocialarbete, missbrukarvård och långtidsarbetslösa i praktiken ska kombineras med familjecenterverksamheten, så att det blir tryggt för alla.
De efterlyser en dialog med ledningen och känner sig överkörda.
Att ledningen har informerat upplevs inte som kommunikation eller delaktighet. En del har förlorat förtroendet för både ledningen och hela processen.
Det finns de som inte motsätter sig en flytt i sig, bara den kunde göras med en vettig tidtabell.
Alla som ÅU har talat med är rädda för att hela idén med familjecentret försvinner i och med flytten från Ankarhuset.

”Varför rådda till något som verkligen fungerar?”
Erica Nordmyrs familj flyttade från Åbo till Pargas hösten 2019.
– Vi hade många alternativ dit vi kunde ha flyttat, men valde Pargas som vi uppfattade som en barnfamiljevänlig och tvåspråkig ort, med möjlighet till till exempel små daghem.
Hon är mycket nöjd med både mödra- och barnrådgivningen i familjehuset Ankaret.
Ett mysigt hus och en idyllisk miljö
– Det är ett mysigt hus och en idyllisk miljö, lätt att parkera och en fin lekpark utanför. Pargas är ju känt för sitt familjehus. Det är väldigt synd om man nu råddar till något som fungerar väldigt bra genom att flytta verksamheten. Jag tror inte att den mysiga stämningen och trivseln går att återskapa i hälsocentralbyggnaden.
Hon hoppas att man i Pargas inte drar några förhastade slutsatser genom flytten, när alla orter vill ha inflyttning av barnfamiljer.
”Är det här att satsa på barn och unga?”
Också Anna, som egentligen heter något annat, har fått stor hjälp av familjehuset efter en långtidssjukskrivning då orken tröt.
– Vad är det vi talar om efter coronatiden? Jo, att man ska satsa på barns och ungas mående och hälsa. Är det inte lite motstridigt att då montera ner just sådan verksamhet?
Hon uppskattar att Ankaret verkligen har fungerat med låg tröskel.
– Det är hemtrevligt och en vacker och lugn miljö, lätt att närma sig. Att man skulle komma till hälsocentralen i samma ärende känns inte alls lika tilltalande, bland annat eftersom den är klinisk och stökigare.
Höj inte ribban för att söka hjälp
Hon konstaterar att många verkligen är djupt nere i sina problem då de söker hjälp.
– Om ribban blir högre för att söka hjälp ökar också risken att man i stället för att jobba förebyggande måste sköta fler kriser. Visst har det betydelse att man får komma till ett harmoniskt ställe där pulsen sjunker, eftersom det är nervöst att ta kontakt. Tröskeln att söka hjälp sänks också om många andra har gott att säga om stället.
Hennes hälsning till beslutsfattarna är att de ska tänka om.
– Utred vad det handlar om och fundera på vilka följderna kan bli. Pargas är inte någon skyddad plats, också här finns det barn, unga och familjer som mår dåligt. Det är en stor förlust om staden går miste om Ankaret.
Detta har hänt
I februari besluter stadsstyrelsen att staden ska köpa omkring 2 200 våningskvadratmeter i två våningar i hälsocentralbygganden på Vapparvägen av sjukvårdsdistriktet.
Syftet är att skapa en kombinerad ny social- och hälsovårdscentral inför vårdreformen, med barn- och mödrarådgivning, familjerådgivning, familjetjänster, småbarnspedagogik, familjerättslig verksamhet, talterapitjänster, psykologtjänster, elevvård, barn- och ungdomspsykiatri med mera samlat.
Samtidigt minskar stadens hyreskostnader.
Den 15 och 19 april godkänner social- och hälsovårdsnämnden samt bildningsnämnden att verksamheten från Familjehuset Ankaret flyttas till Vapparvägen.
Den 26 april godkänner stadsstyrelsen preliminärt att Ankarhuset säljs i år. I juni ska familjeenheten flytta från Ankarhuset. Övrig verksamhet flyttar i höst. Tidtabellen är ännu oklar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.