Förflytta dig till innehållet

Familjeföretag i Åbo siktar högt – belönas med utmärkelsen Årets företag

Vd Sami Jalo är den tredje generationen som jobbar i familjeföretaget Jalo&Jalo som nu har valts till Årets företag i Åbo.

Korgen skakar då Jani Manninen startar höjdliften och styr upp mot skyn. Vi är försedda med säkerhetsselar med en stadig krok som är fäst i korgen.

Liften kan stiga till en höjd på 78 meter, men vi stannar på elva meter som känns betydligt tryggare. Den största liften når ända upp till 104 meter.

Familjeföretaget Jalo&Jalo har cirka 100 höjdliftar som man hyr ut till företag och entreprenörer. 60 av liftarna finns i Finland ungefär 30 i Danmark och drygt 10 i Sverige.

Liftarna används bland annat då vindkraftsverk ska repareras, då nya 5G-antenner ska installeras på höga höjder och då nya kraftledningar ska dras. Andra stora kunder är till exempel byggföretag.

två män står uppe i en höjdliftKim Lund
Jalo&Jalo är i dag Nordens största uthyrare av höjdliftar. T.v föraren Jani Manninen, Jalo&Jalos vd Sami Jalo står till höger.

Jalo&Jalo belönas nu med utmärkelsen Årets företag i Åbo. Hemligheten bakom framgången är vårt långsiktiga arbete för att utvecklas och växa, säger vd Sami Jalo.

– Vi har en medveten strategi att växa och bli större. Sedan år 2012 har vi med ungefär två års mellanrum köpt upp mindre företag i Finland och nu har vi också verksamhet utomlands.

– Vi har också en professionell och motiverad personal. Utan den skulle vi inte ha fått utmärkelsen.

en höjdlift fotad från luftenKim Lund
Jalo&Jalo har cirka 100 höjdliftar i sin maskinpark. Den största når upp till en höjd på 104 meter.

För tre år sedan gjorde man det första företagsköpet i utlandet. Då förvärvade man Stockholms höjdliftar som senare fick namnet Sveriges höjdliftar.

– Namnet Stockholms höjdliftar skulle inte ha varit så populärt i Göteborg, säger Jalo.

Jalo&Jalo finns också i Danmark. I somras började man samarbeta med danska BMS och grundade JaloBMS.

BMS är världens femte största företag i världen som specialiserat sig på lastbilsmonterade arbetsplattformar. Nästa steg är att etablera sig i Tyskland och Norge. Företaget har också blickarna riktade mot Ukraina.

– Vi har redan etablerat kontakter där för att vara redo då återuppbyggnaden av landet någon gång börjar.

en höjdliftKim Lund
Familjeföretaget Jalo&Jalo grundades 1972 i Åbo.

Sami Jalo är den tredje generationen som jobbar i företaget. Han började för 18 år sedan som förare, ett jobb som han skötte i sju år.

Senare avancerade han inom försäljnings- och marknadsföringsavdelningen för att för fem år sedan tillträda som vd.

Han är också vd för JaloBMS i Danmark. Som ung studerande var det ingen självklarhet att han skulle jobba i familjeföretaget.

Nu är han nöjd med sitt yrkesval och ser det som en fördel att ha en så lång erfarenhet inom bolaget.

– Jobbet sitter i ryggmärgen. Jag förstår hur förarna har det och hur det känns att åka upp i regn och rusk. Själv kan jag också hantera alla maskiner.

Det hör till att två bröder käftas lite med varandra, men det går bra.

Pappa Kari är styrelseordförande och brorsan Toni är ekonomidirektör. Att jobba så tätt ihop med sina familjemedlemmar innebär både upp- och nedgångar, säger Sami.

– Det hör till att två bröder käftas lite med varandra, men det går bra. Vi har en klar arbetsfördelning och blandar oss inte i varandras jobb. Han sköter ekonomin och jag den operativa verksamheten.

– Pappa är mer som en mentor för oss och ger råd då vi behöver. Men det blir lätt tal om arbetet då vi sitter kring julbordet eller är på stugan i Lappland.

Jalo&Jalo

  • Åbobaserat företag som grundades 1972 av Sami Jalos farföräldar.
  • Hyr ut höjdliftar, saxliftar, bomliftar, släpvagnsliftar och personliftar. 95 procent av omsättningen kommer från uthyrningen av höjdliftar.
  • Har ungefär 150 anställda, av dem jobbar knappt 100 i Finland. En fjärdedel är kontorsarbetare, resten jobbar som förare eller med service av maskinerna.
  • Premieras med titeln Årets företag i Åbo på en stor gala i Logomo på lördag kväll.

Om priset

  • Årets företag-priserna delas ut på lördagskvällen vid Egentliga Finlands Företagares gala i Logomo i Åbo. Priser går till ett företag i varje kommun.
  • Därtill belönas Årets företag i Egentliga Finland som i år är djurläkemedelsföretaget Vetcare i Salo.
  • Årets unga företagare i landskapet är 30-åriga Matleena Töhönen i Åbo. Hennes företag Maanantaimalli grundades 2019 och tillverkar och säljer örhängen. Nu driver Töhönen också den populära second hand-butiken Maanantaimarket i Åbo centrum.
  • Årets ensamföretagare i landskapet är Åbobon Veronica Deac. Hennes företag Jump Fit har med start 2016 introducerat träningsformen Kangoo Jumps i Finland.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter