Förflytta dig till innehållet

Nya barnskyddschefen: Familjeenheten ska byggas på ny grund

Familjeenheten i Pargas har sina arbetsrum i statens ämbetsverk. Foto: Anja Kuusisto


Tredje arbetsdagen i Pargas har börjat. Det är onsdag morgon och Sami Salmivirta tar emot i sitt arbetsrum i familjeenheten i Pargas stad, den enhet han är vald att leda men där flera socialarbetare har sagt upp sig och tre tjänster är obemannade.
En socialarbetare som jobbar med barnskydd finns de facto ännu, i motsats till vad vi och andra medier har skrivit. Om hen väljer att stanna är inte avgjort.
– Det är ingen enkel ekvation och familjernas situation bekymrar mig. Just nu köper vi tjänster som motsvarar en socialarbetares arbetsinsats per vecka, men det är inte idealet. Själv kan jag i viss mån också ta mig an familjer, men samtidigt måste energin sättas på att rekrytera personal.
– Familjerna är inte lämnade vind för våg, de som redan är våra klienter är inne i vissa system. Ändå är det familjernas situation som oroar mig, man blir sällan klient inom socialvården helt utan orsak.
Salmivirta kommer från ett jobb som ledande socialarbetare i Tavastehus. Där jobbade han främst administrativt, men träffade också familjer och har jobbat med barnskydd.
Enheten där är mycket större, då Tavastehus har ett invånarantal fem gånger större än Pargas. Där finns elva socialarbetare, tio socialhandledare och två ledande socialarbetare. Också där köper staden in vissa tjänster.
– Min åsikt är att basarbetet bör hållas i egna händer. Att rekrytera just nu kräver speciella metoder och en attraktiv lön. Lönen är en siffra, men då situationen är så här svår behöver vi ett lockbete för att få kompententa sökande.
– Det hjälper inte att jag säger att vi ska ordna upp det här, att här är soligt och fint, utan vi måste få socialarbetare att välja Pargas.
I offentligheten har det talats om en bruttolön på 3500 euro. Är det vad man kommer att gå ut med?
– Det här ska ännu diskuteras och det är självklart inte enbart mitt beslut. Hittills har inte 3500 som lockbete fungerat.
Salmivirta sättre hellre fokus på relationer än på siffror.
– När vi har ett team ska alla vara med och utforma den nya grunden för hur vi jobbar. Om jag inte lyckas skapa en sådan atmosfär där socialarbetarna får stöd i sitt jobb och trivs är det mitt misslyckande, men jag kan inte bygga upp den nya grunden ensam för det ska vi göra tillsammans.
Det som gör Salmivirta hoppfull är att det finns andra kommuner där situationen inom barnskyddet också har varit hopplös – det vill säga att merparten har sagt upp sig – men där arbetet i dag fungerar.
– Jag har försökt lära mig av Jämsä, där var läget för ett år sedan liknande till det Pargas upplever nu. Jämsä har det under kontroll nu.
Förra våren hade Regionförvaltningsverket i Mellersta Finland hotat Jämsä (som har 21 000 invånare) med ett vite på 200 000 euro om inte kommunen fick bukt på sina problem inom barnskyddet, där tre av sex tjänster var obemannade. En sökning på nätet visas att staden nu har ett socialarbetarjobb inom barnskydd lediganslaget, och lönenivån är 3600 euro.
På Salmivirtas arbetsbord ligger böcker om barnskydd, några mappar, en Ipad och två telefoner. Han är inte intresserad av att fotograferas men ÅU lovar återkomma – Salmvirtas arbete har bokstavligen bara börjat.
– De hade tänkt ge mig ett annat rum, säger han när han visar ut från familjeenheten, men det var mycket större och jag tänkte att det behövs till annat. Det här duger bra för mig.
LÄS OCKSÅ: Orell om socialkrisen i Pargas: SFP tog tag i rodret igen
Stadsstyrelsen i Pargas beställer utredning
Läs också: Familjeproffs har fått nog
Sami Salmvirta: Jag är beredd ordna upp barnskyddet
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter