Förflytta dig till innehållet

Familjecentren har klarat av övergången till Varha relativt smärtfritt

Mikael Heinrichs
en stående kvinna och två sittande kvinnor i ett arbetsrum med barnteckningar på väggen
På bilden från vänster Outi Ramstedt och Nina Asplund från barnrådgivningen i Pargas och familjecenterchef Annette Karlsson.

Familjecenterverksamheten i Varhas svenskspråkiga område 4, där Pargas, Kimitoön och det svenskspråkiga Åbo ingår har från och med början av februari koordinerats av familjecenterchef Annette Karlsson.

Pargas valde ett tak

I Pargas hade man redan i ett tidigt skede samlat familjecenterverksamheterna, först i Ankarhuset och senare i välfärdscentret på Vapparvägen, innan övergången till välfärdsområdena. I Kimitoöns kommun är familjecentret mer nätverksbaserat, eftersom alla tjänster inte finns samlade under ett och samma tak. Hur verksamheten rent fysiskt är organiserad är ändå ingen garanti för att servicen fungerar varken bättre eller sämre.

en korridor med en skyltArkiv/Mikael Heinrichs
Psykologerna och familjerådgivningen håller till i en egen flygel i familjecentret i Pargas.

– I Pargas har man gått in för den här modellen, men på många andra håll inom Varha är det nätverksbaserat som gäller.

Familjecentren har införts på nationell nivå och tar egentligen tre olika skepnader: dels det fysiska familjecentret med sina olika mottagningar och tjänster, dels ett nätverk av tjänster som erbjuds på olika ställen och dels ett omfattande kluster av e-tjänster.

De här tjänsterna ingår i familjecentret

  • Preventiv-, mödra- och barnrådgivning, familjerådgivning
  • Skol- och studerandehälsovård
  • Elevvård (psykolog, skolkurator, hälsovårdare)
  • Förebyggande familjearbete

Det digitala är ett komplement

Att det också ingår olika digitala tjänster i paketet är viktigt, men de ska fungera som komplement – inte ersätta befintliga tjänster. Inte ens i skärgården.

Karlsson visar en bild som hon också presenterat på välfärdsområdets workshop om familjecentren, där det klart och tydligt framgår hur länge en enkelresa från till exempel Houtskär och Utö in till Pargas centrum tar.

– Det gäller att varva fysiska och digitala tjänster, eftersom det inte alltid är ändamålsenligt eller vettigt att man ska ta sig till ett visst ställe med tanke på avstånden.

Smått är bra, stort är också bra

Småskaligheten kan vara både en för- och en nackdel. En tydlig fördel är att det är korta avstånd till servicen, men i en mindre enhet kan man inte alltid erbjuda all den expertis som finns tillgänglig på en större ort. Digitala tjänster kan erbjuda flera alternativ då det gäller serviceutbudet.

Karlsson sägeratt man också efter att välfärdsområdet tog över vill se till att hålla kvar de styrkor som den tidigare småskaligheten för med sig, trots att man nu ingår i en större helhet.

ett rum med soffor och mjuka fåtöljerMikael Heinrichs
Familjerådgivningen i Pargas tar emot i ett av de gamla patientrummen som byggts om för att passa ändamålet.

– Möjligheten att skräddarsy verksamheter som utarbetats enligt hur de fungerar bäst i våra förhållanden vill vi hålla fast vid. Samarbetet med den tredje sektorn är också något vi värnar om, vi har många sådana aktörer både i Pargas och i Kimitoön.

Karlsson talar om att de som ingår i det svenska och tvåspråkiga teamet i område 4 har ett aningen annorlunda utgångsläge och att mycket handlar om både kreativ problemlösning och smidig anpassning.

– Det gäller också att våga stå på sig och att få andra att se våra behov och våra styrkor.

Lång önskelista

Önskelistan är lång. Karlsson skulle gärna se till exempel familjekaféverksamhet i Varhas regi, gärna i samarbete med kommunerna och tredje sektorn, mer resurser för barnpsykiatri – och en satsning också på service på andra språk än svenska och finska.

Trots att övergången till välfärdsområdet inte gått helt smärtfritt, hoppas Karlsson att familjecentrets kunder inte märkt av övergången till Varha desto mera.

Utmaningar finns det hela tiden. Det är datasystem som inte talar med varandra, en kronisk läkarbrist inte minst i Kimitoön och att branschen inte nödvändigtvis lockar. Det märks då man ser på antalet lediga arbetsplatser hos Varha.

– Vi jobbar hela tiden på rekryteringen och gör vårt bästa för att behålla och motivera befintlig personal och rekrytera ny personal.

Förebyggande familjearbete viktigt

En bit som Karlsson och hennes kolleger jobbar mycket med just nu är det förebyggande familjearbetet som inte tidigare funnits till exempel i Pargas.

– Det handlar om olika tjänster i hemmet för barnfamiljer som har ett tillfälligt behov av stöd och hjälp utan att de är klienter hos socialtjänsterna. Det kan till exempel handla om ensamstående föräldrar som insjuknar, säger hon.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter