Fallrisker för äldre framme på mässa – också ökat alkoholbruk och sömnvanor på tapeten

Redan en kvart innan ”Behåll balansen”-mässan officiellt skulle öppna var det gott om folk i brandkårshuset i Pargas. Trängseln kring utställarnas bord var komplett redan klockan 12 då Pargas stads välfärdskoordinator Paula Sundqvist försökte dämpa sorlet och öppna tillställningen.
Mässan är en del av Pargas stads satsningar inom ramen för det riksomfattande Ikinä-projektet som strävar efter att förebygga fallolyckor hos den äldre befolkningen. Ikinä-metoden togs i bruk i Pargas redan våren 2015 och mässan har ordnats sedan 2018.
– I fjol hade vi över 100 besökare och hoppas på ännu fler i år. Det är väldigt många olika saker man kan behöva tänka på då det kommer till att förebygga fallolyckor, både utomhus och framför allt i hemmet. Många äldre råkar ut för fallolyckor hemma och där kommer också belysningen, möbler, mattkanter och sockor in i bilden som olika sätt man kan förebygga olyckan, påpekar Sundqvist.
Alkoholvanor och sömn
Hemvården var också på plats och informerade om olika stödformer samt informerade bland annat om alkohol och sömn samt deras inverkan på – till exempel fallolyckor.
– Det är ett faktum att alkoholen allt oftare är inblandad i fallolyckor, inte minst tillsammans med dålig nutrition och mediciner. Det finns en oroväckande tendens att ensamma äldre allt oftare dricker för mycket. Vi ville illustrera det här med ett konkret exempel med flaskorna och glasen, säger Camilla Duncker.
– Det handlar inte om att vi skulle förespråka absolut nykterhet, men vi vill bara föra fram budskapet på det här viset. Mediciner och alkohol går sällan ihop särskilt väl.
Äldre viktigt segment för Kombi
Medborgarinstitutet Kombis rektor Cecilia Hindersson slog ett slag för institutets seniorföreläsningar och Christoph Treiers föreläsning i Pargas i april.
– Seniorerna är en betydande kundgrupp för oss och vi har rätt mycket kurser som i princip är skräddarsydda för dem. Det handlar främst om dagskurser av olika slag med en klar social aspekt. Vi vill dra vårt strå till stacken för att förebygga ensamhet och hålla äldre aktiva, säger Hindersson.
Balanstest gav halkskydd
Nio föreningar med verksamhet riktad till äldre samt en handfull företag som tillverkar och marknadsför olika hjälpmedel informerade och tipsade om hur man kan förebygga fallolyckor. Dessutom kunde man ta del av ett balanstest uppe på scenen. Alla som gjorde testet fick ett par halkskydd som donerades av arkitekt Päivi Tallberg från de intäkter hennes julateljé samlat in innan jul.
– Vi fick sammanlagt ihop till 124 par halkskydd som vi dessutom inhandlat lokalt. Jag vill tacka alla ljuvliga människor som besökte julateljén och hjälpte oss att hjälpa, sade Tallberg som ville rikta ett stort tack till sina medhjälpare i ateljén.
En som gjorde balanstestet var Pargasbon Marita Beijar som senare under eftermiddagen skulle jobba som funktionär på mässan.
– Testet var ganska lätt egentligen, men riktigt kul att testa på. Den första delen såg litet knepig ut innan jag började, men visade sig ganska enkel den också, konstaterade hon då hon var på väg för att kvittera ut sina halkskydd.
Vem som helst kan göra ”orosanmälan”
Stadens äldreråd delade ut information om den så kallade ”orosanmälan” som kan göras av vem som helst som misstänker att en äldre person är i behov av socialvård. För myndigheterna är anmälan en plikt, men varje medborgare har rätt att göra en sådan anmälan – till exempel om man oroar sig för en äldre grannes välmående.
Utgående från anmälan bedömer yrkespersoner inom socialservicen hurudan hjälp personen kan erbjudas.
Tom Simolas ledare borde alla svensksinnade i Åbo läsa. Vill Du stänga in stan med en finskspråkig språkmur?