Fallande armeringsjärn skadade anställd allvarligt i Pargas – arbetsgivaren döms för arbetarskyddsbrott

I oktober 2018 skulle två anställda vid en fabrik i Pargas flytta ett armeringsnät från en så kallad A-bock.
På bocken finns flera nät som kom i rörelse och ett knippe ramlade ner. En av männen hamnade nästan helt under näten och skadades allvarligt.
Mannen fick bland annat flera revbensbrott, splitterfrakturer i ländkotorna, i höger handled och det högra låret. Skadorna krävde omfattande operationer. Den andra mannen träffades i axeln och ramlade omkull. De fallna näten vägde tillsammans drygt ett ton.
Egentliga Finlands tingsrätt har nu dömt arbetsgivaren Reale Rakennus (tidigare BM-Turku) vd och två arbetsledare till böter för arbetarskyddsbrott och vållande av personskada. Vd:n och den ena arbetsledaren ska betala 475 euro, den andra arbetsledaren 1 550.
De ska också tillsammans med företaget betala arbetstagarnas rättegångskostnader på drygt 10 000 euro. Företaget ska betala 8 000 euro i samfundsbot.
Arbetsgivaren säger att arbetarskyddet var väl ordnat
De dömda männen har alla förnekat brott och hävdat att det inte har funnits några brister i arbetarskyddet eller i säkerhetsarrangemangen på arbetsplatsen.
Enligt vd:n har nya anställda alltid instruerats i sitt arbete och man har också ordnat regelbunden utbildning i arbetarskyddsfrågor. Han säger sig aldrig ha hört några klagomål om att A-bocken skulle ha utgjort en säkerhetsrisk. Några sådana signaler säger sig inte heller arbetsledarna ha fått.
Olyckan berodde enligt vd:n på att den skadade i strid med arbetarskyddsbestämmelserna hade ställt sig under armeringsjärnen och av någon anledning försökt dra ut dem.
Tingsrätten ser brister i arbetarskyddet
De skadade och ett par anställda som hördes som vittnen ger en annan version.
Det rådde ständig brådska, det var aldrig tal om arbetarskyddsfrågor och det var allmänt känt att förvaringen av armeringsjärnen på A-bocken utgjorde en säkerhetsrisk. Enligt de anställda avfärdades kritiken av arbetsledningen som ”gnäll”.
Tingsrätten konstaterar i sitt domslut att det inte med säkerhet går att fastställa någon entydig orsak till den beklagliga olyckan. Utgående från vittnesmålen verkar det i alla fall som om A-bocken var för tungt lastad.
Enligt tingsrätten är arbetsgivaren skyldig att vara medveten om arbetsmiljön och säkerheten på arbetsplatsen. Arbetsledningen ska också regelbundet vara aktiv och övervaka arbetsmetoderna.
Nu har man försummat de här uppgifterna med den påföljden att man inte har känt till de risker som är förknippade med arbetet. Tingsrätten konstaterar också att det har förekommit brister i hur arbetstagarna instrueras i sina uppgifter.
Domen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas till hovrätten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.