Förflytta dig till innehållet

Fågelinfluensan sprider sig – ”Håll helst hönsen inne”

Arkiv/Linda Granback
Hönor utomhus.
Höns som rör sig utomhus kan bli smittade genom att de kommer i kontakt med en sjuk fågel eller dess sekret.

För första gången i Finland har fågelinfluensa spridit sig till rävar och minkar på pälsdjursfarmar. Jani Soini, länsveterinär vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland, säger att han är orolig över utvecklingen.

– Vi är särskilt oroliga över att fjäderfä ska smittas, i och med att många låter sina höns gå fria utomhus. Om man har möjlighet att hålla sina höns inomhus skulle jag definitivt rekommendera det, då en smittad mås kan dimpa ner när som helst.

Om fågelinfluensa påträffas på en gård måste alla fåglar avlivas.

Massdöd i Salo, sedan dess inget i Åbotrakten

I Åbotrakten har det inte påträffats fall av bekräftad fågelinfluensa H5N1 sedan massdöden bland skrattmåsar i Salo i mitten av juni. Att tjugo måsar då bekräftades vara smittade tyder ändå enligt Soini på att smittan finns i regionen.

– Fallen har ökat en hel del och det är tydligt att fågelinfluensan är ett hot i Finland. I och med att det finns väldigt få pälsfarmar i Egentliga Finland är risken att viruset sprids vidare till däggdjur ändå mindre än i andra regioner, säger Soini.

Soini påpekar att kontakten mellan djur på pälsfarmar är betydligt närmare än i naturen, vilket ökar risken för en epidemi. Under den senaste veckan har fem pälsfarmar i Österbotten blivit drabbade.

Att däggdjur smittas av fågelinfluensa i Finland är ändå högst okänt, och Soini säger att de är osäkra över hur smittan kommer te sig.

Även sällskapsdjur och människor kan smittas av viruset.

Sjuk svan.Arkiv/Britt-Marie Juup
Svan drabbad av fågelinfluensa.

Åbo djurskyddsförening tillämpar karantänsystem

Åbo djurskyddsförening TESY:s ordförande Taru Säteri svarar via e-post att de får in anmälningar om döda eller sjuka fåglar varje vecka.

– Vi placerar fåglar vi tar hand om i karantän tills vi får ett negativt testresultat. Tydligt sjuka eller skadade fåglar avlivar vi, och om det finns orsak att misstänka fågelinfluensa skickar vi det döda djuret till Livsmedelsverket för undersökning, skriver Säteri.

Hon påminner om att inte röra vid döda eller skadade djur utan skyddsutrustning och riktigt kunnande.

Ett dött vilt djur ska lämnas där det hittats, eller alternativt med hjälp av en käpp eller redskap flyttas till en plats där andra djur inte tar skada. Döda husdjur ska anmälas till ett hittedjurshem.

Om man hittar ett skadat djur kan man ringa till en djurskyddsförening i området, som TESY.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter