Massdöd bland skrattmåsar i Salo – så här ska du göra om du ser en fågel som beter sig konstigt

Upptäcker du en fågel som beter sig avvikande ska du inte röra den, det påminner Åbo Djurskyddsförenings verksamhetsledare Britt-Marie Juup om.
– Vi har fått samtal där personer berättar om fåglar som bara bokstavligen dimper från himlen, säger Juup.
För ett par veckor sedan orsakade en virustyp av fågelinfluensa en massdöd bland 20 skrattmåsar i Salo.
Efter en relativt lugn vår ser man nu en ökning av smittfall bland havsfåglar.
Så gott som alla fåglar som blivit smittade avlider. Då smittan framskridit till ett stadium där fågeln faller ner från himlen eller är väldigt apatisk brukar symptom såsom neurologiska ryckningar uppkomma.
Därefter brukar fågeln avlida under samma dag, säger Juup.
Då en fågels beteende tyder på tydliga symptom finns det inte andra alternativ än att avliva fågeln.
Nya arter som uppvisar symptom testas av Livsmedelsverket. I synnerhet havsfåglar såsom måsar, svanar och olika gäss brukar man inte testa, eftersom diagnosen är väldigt säker då havs- och rovfåglar uppvisar typiska symptom.
Människor kan smittas
Fågelinfluensa är en zoonos, vilket innebär att den kan sprida sig till däggdjur, däribland människor. Man har också påträffat en räv, en lokatt och en utter som dött av fågelinfluensa, säger Juup.
Fågelinfluensa kan smitta både via direkt eller indirekt kontakt mellan fåglar och andra djur. Det är ändå ovanligt att människor blir smittade och de kan vara symptomfria. Det är ändå mycket viktigt med god hygien.
– Vi har även fått samtal där personer berättar om att de hittat en orädd vitkindad gås som de nu sitter på huk och ”pajar”, säger Juup.
Har man rört i en naturfågel är det viktigt att tvätta händerna och kläderna som kommit i kontakt med fågeln i minst 40 grader.
Fågelinfluensa
Symptom hos smittade fåglar (kan uppkomma separat eller tillsammans):
- Kraftlöshet och apati
- Går eller simmar i cirklar
- Pickar tvångsmässigt i vattnet eller marken
- Är orädd för människor och andra djur
- Huvudet är i en onormal ställning, till exempel bakåtvänt eller åt sidan
- Ryckningar och darrningar
- Gulaktig, slemmig avföring
Om du ser en fågel med typiska symptom:
- Rör inte fågeln.
- Ifall du hunnit röra fågeln ska du tvätta händerna med tvål och använda alkoholbaserat desinfektionsmedel.
- Ring en expert för rådgivning och konkret hjälp, till exempel Åbo Djurskyddsförenings djurens nödcentral: 040 0213 436
Källa: Åbo Djurskyddsförening
Meddela observationer och kassera döda fåglar
Fågelinfluensan smittar lätt till andra fåglar, därför är det viktigt att kassera döda sjöfåglar på rätt sätt. Juup säger att fall av fågelinfluensa har upptäckts bland rovfågelungar, eftersom de blivit matade med fåglar som drabbats av viruset.
Juup påminner om inte röra vilda fåglar och vilda djur överlag. Hittar man en död fågel ska man använda handskar och sätta fågeln i två sopsäckar och lägga den i brännbart avfall. Efter det ska man tvätta händerna noggrant.
Upptäcker man en fågel eller fåglar med typiska symptom ska man kontakta kommunal- eller länsveterinären. Man kan även ringa Åbo Djurskyddsförenings journummer för rådgivning och hjälp.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.