Förflytta dig till innehållet

Facken går till strid – så påverkas Åboregionen av strejkerna och förbuden mot övertid och skiftbyte

Arkiv/Annina Suominen

Åtgärderna har redan lett till personalbrist inom dagvården i Åbo. ÅU-foto


Den här veckan tar flera fackorganisationer till kraftåtgärder mot regeringspolitiken. De protesterar mot regeringens planer på att underlätta uppsägning i företag med mindre än 20 anställda. På onsdag strejkar flera fackförbund.

Övertids- och skiftbytesförbud berör dagis och vård från och med i dag

I dag inleddes övertids- och skiftbytesförbud för medlemmar av förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena (JHL). Förbudet är i kraft tills vidare och motiveras med att lagen, enligt de experter som förbundet hört, inte förbättrar sysselsättningen.
– Däremot kan förändringen innebära ett första steg mot en mer omfattande nedmontering av uppsägningsskyddet – att ingen längre går säker. Härnäst kanske lagen berör också andra än små företag, skriver förbundet i ett pressmeddelande.
Bland annat småbarnspedagogiken berörs av förbudet. Enligt JHL:s regionombudsman i Egentliga Finland Kristiina Valonen-Yilmaz har förbudet redan fått effekt.
– Vi har fått höra om flera problem redan, med arbetsgivare som har försökt få våra medlemmar att byta skift eller ta övertid. I vissa fall måste arbetsgivaren ändå få undantag, förbudet får inte orsaka livshotande situationer.

Influensa kan ge känningar

Hon tror inte att Åboborna märker av förbudet i vardagen i första hand.
– Men det gäller ju tills vidare och inom de närmaste veckorna märks det. Om till exempel en influensaepidemi bryter ut så kommer förbudet nog kännas inom vårdsektorn. Och på onsdag, när flera fackförbund utlyser strejk, då kommer Åbo att stå stilla.
JHL har ungefär 9 000 medlemmar i Åboregionen, och av dem berörs cirka 7 500. Till dem av förbundets medlemmar som berörs hör bland annat vårdanställda, barnskötare, skolgångsbiträden, lotsar, kyrkligt anställda, serviceproducenter såsom städare och storköksanställda och fastighetsskötare. Till de förbundsmedlemmar som inte berörs i det här skedet hör bland andra VR, Finavia och Finlands färjetrafik.

I huvudstadsregionen har kollektivtrafikstörningar uppstått, men Föli tros klara sig undan lindrigare. Foto: J-O Edberg

Kollektivtrafiken i Åbo väntas inte få samma problem som i huvudstadsregionen

I huvudstadsregionen har förbudet lett till inställda turer i kollektivtrafiken, på grund av att spårvägs- och metrokonduktörerna samt busschaufförerna är anslutna till JHL. I Åbo bedöms risken för förändringar i kollektivtrafiken vara mindre.
Kommunalt anställda busschaufförer kan höra till JHL, men Åbo stadstrafik Ab utgör bara en del av Åboregionens kollektivtrafik Föli tillsammans med flera privata företag. De privata chaufförerna hör till ATK.
– Ungefär 60 av våra busschaufförer hör till JHL, resterande 40 till Jyty. Jag ser det som osannolikt att förbudet ska ha större effekter inom kollektivtrafiken eftersom den stora majoriteten inte är JHL-anslutna, säger Pertti Heinonen, huvudförtroendeman för busschaufförerna vid Åbo stadstrafik Ab.

J-O Edberg

Meyervarvet hör till de industrier som berörs av Industrifackets strejk Foto: J-O Edberg

Flera strejker på onsdag: industrierna tystnar och vissa produkter kan ta slut i mataffärerna

På onsdag väntas ännu större störningar i ett flertal branscher. Då utlyses strejker för medlemmar av Industrifacket, tjänstemannaförbundet Pro, servicefacket PAM, Elektrikerförbundet och Finlands Livsmedelsarbetareförbund.
Strejken berör ett stort antal serviceproducenter – Alko, apotek, frisörer, biografer, restauranger, handel, städning med mera. Det kan betyda att många produkter saknas på butikshyllorna då anställda vid företag som HK, Atria och Saarioinen strejkar.
I Åbo berörs flera storföretag av Industrifackets strejk, såsom Meyervarvet, Sandviksfabriken och läkemedelsföretaget Orion.
Redan förra veckan genomfördes övertids- och skiftbytesförbud av fackorganisationerna Tehy och SuPer, för anställda inom social- och hälsovård. Förbuden berörde hundratusentals nationellt och tiotusentals i Åbo med omnejd.

Därför är fackorganisationerna på krigsstigen
Regeringen vill försvaga uppsägningsskyddet för företag med under 20 anställda.
Enligt regeringens förslag ska arbetsgivare få säga upp arbetstagare på lindrigare grunder än nu, till exempel om man inte sköter sitt jobb eller försvårar verksamheten för företaget.
Arbetstagaren måste bli varnad innan uppsägning men arbetsgivaren är inte tvungen att erbjuda andra arbetsuppgifter i stället för det befintliga arbetet.
Målet enligt regeringen är att göra det lättare att anställa personer och öka sysselsättningen.
Enligt fackförbunden sätter förslaget arbetstagare i en orättvis situation beroende på arbetsgivarens storlek. Sysselsättningsmålen hjälps enligt experter inte heller av åtgärderna, menar facken.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter