Förflytta dig till innehållet

Fackordförande om Arkeas avtalskonflikt: "Anställda klarar sig inte längre på sin lön"

Matservering

Matservering

Arkea säljer bland annat mattjänster till Åbo stad som äger 98 procent av bolaget. ÅU-foto


En städare får 1775 euro i lön. Om Åbo stads bolag Arkea byter kollektivavtal leder det till en lönesänkning på 15–30 procent, säger fackförbundet JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine. För städaren med 1775 euro i lön innebär en 15 procentig sänkning att månadslönen skulle landa på 1509 euro.
Niemi-Laine lyfter fram att Åbo stad kommer att få betala på annat håll när de sänker lönerna för anställda.
– Det här är en arbetsgrupp som redan lever på gränsen till att behöva stöd för att täcka levnadskostnaderna.
Dessutom förlorar Åbo stad skatteintäkter om lönerna sänks, påpekar Niemi–Laine.

JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine ska träffa Åbos biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen i morgon för att försöka nå en lösning på tvisten. Pressfoto/JHL


Bakgrunden till arbetsavtalskonflikten är att Åbos koncernsektion den 27 september med en persons majoritet gav grönt ljus för att Arkea, som ägs till 98 procent av Åbo stad, ska få byta kollektivavtal.
Centern, De gröna och Samlingspartiet röstade för och VF, Sannfinländarna och SDP röstade mot att byta avtal.

Ärendet var sekretessbelagt

Koncernsektionens ordförande Jukka Vornanen (De gröna) motiverade i ÅU (27.9) ett byte av kollektivavtal med att konkurrenter inom samma bransch redan tillämpar turism- och restaurangförbundets och Fastighetsarbetsgivarnas kollektivavtal. I konkurrensutsättningar bör Arkea kunna konkurrera på samma villkor.

En man sitter på en bänk, i bakgrunden ser man en stadsbuss.

Jukka Vornanen (Gröna) är ordförande för koncernsektionen. ÅU-foto


Koncernsektionen behandlade bytet av kollektivavtalet som ett sekretessbelagt ärende, vilket innebar att de politiska grupperingarna inte heller hade fört en intern diskussion om ärendet innan koncernsektionens medlemmar skulle ta ställning till förslaget.
Men De grönas Saara Ilvessalo understöder det beslut som partimedlemmarna i koncernsektionen fattat.
– Det skulle vara värre att tvingas ge sparken åt anställda, säger Ilvessalo.
Fackförbundet Jyty har uttryckt förvåning över att De gröna, som i nationell politik motsatt sig postens byte till ett billigare kollektivavtal, ställde sig bakom en försämring av Arkeaanställdas kollektivavtal.
Eftersom Arkea ägs av Åbo stad måste en avtalsändring godkännas av koncernsektionen, men efter det är det upp till arbetsmarknadsparterna hur man går vidare. Rent juridiskt kan arbetsgivaren ensidigt byta kollektivavtal, men fackförbunden har sin lagstadgade rätt att vidta stridsåtgärder.

Biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen. Foto: J-O Edberg


Päivi Niemi-Laine ska träffa Åbos biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen  på fredag eftermiddag för att försöka nå en lösning. JHL har tidigare meddelat att personalen kommer att ta till stridsåtgärder om arbetsgivaren inte förhandlar med personalen.
Arkea har drygt 1000 anställda och 600 av dem hör till JHL. En del anställda på Arkea hör också till fackförbundet Jyty och Juko. Jyty har också meddelat att de är beredda att vidta stridsåtgärder.

”Kommunalskatten borde höjas”

Arkea har gått med vinst de senaste åren. Ännu förra året var vinsten drygt en miljon euro, men vinsten har sjunkit varje år sedan 2015. Arkeas vd Tuija Rompasaari-Salmi säger att årets resultat väntas vara klart sämre än förra året, men vill inte gå in på närmare siffror.
Den prognos som stadens politiker baserar sitt beslut på utgår från en förlust på cirka 500 000 euro nästa år.
Både JHL och Jyty kritiserar det som de ser som roten till problemet, att städer och kommuner bolagiserar sin verksamhet och försöker konkurrera på marknaden.
Det var år 2011 som Åbo stad beslöt att bolagisera Åbo affärsverk för fastighetsservicen och år 2015 bytte bolaget namn till Arkea. Päivi Niemi-Laine ser inte att kommunalt ägda bolag har samma möjligheter att klara sig i konkurrensen med privata bolag, inte bara på grund av lönenivån, utan också för att de kommunala bolagen inte är lika bra på att marknadsföra sig.
Åbo stads beslut att bolagisera den matservice, städning, fastighetsservice och de säkerhetstjänster som Arkea nu erbjuder, handlade ursprungligen om att minska på kostnaderna, vilket det planerade avtalsbytet är ett led i.
Niemi–Laine säger att kommunalskatten borde höjas så att staden har råd att betala för de nödvändiga tjänster som staden ska erbjuda.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter