Förflytta dig till innehållet

Fackförbundens kollektivavtalsrunda når sitt slut — corona gjorde förhandlingarna lättare att ro i land

Fackförbundens kollektivavtalsrunda för hösten 2019 och våren 2020 börjar komma till sitt slut. De flesta nya kollektivavtal har godkänts.

Förhandlingarna om nya kollektivavtal inleddes redan hösten 2019. De flesta förhandlingar är på målrakan, men en del har skjutits upp till hösten.
— På hösten verkade det som att det skulle bli en svår förhandlingsrunda, men coronakrisen underlättade vårens förhandlingar på ett oförutsett sätt, säger Mika Helander, akademilektor i sociologi vid Åbo Akademi.

Pandemin har påverkat förhandlingarna

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena (JHL) godkände ett nytt allmänt kollektivavtal i slutet av maj. Helander menar att coronakrisen gjorde att en del strejker uteblev och att det blev lättare att ro i hamn förhandlingarna inom kommunbranschen.
Förhandlingarna i kommunbranschen påbörjades i januari och var utdragna. Först körde förhandlingarna fast i mars och sedan avbröts de igen på valborgsmässoafton när Tehy och Super förkastade riksförlikningsmannens kompromissförslag.
— Med coronapandemin ökade arbetsbelastningen och riskerna för de vårdanställda. Det skulle därför ha funnits belägg för vårdbranschen att stå på sig mer och varit mera hårdnackad. Men när det kommer ett yttre tryck vill man inte välta båten. I vanliga fall kan man bråka och gräla, men på grund av coronan höll man tand för tunga, säger Helander.
Helander säger att vårdfacken inte är nöjda, men att de var illa tvungna att snabbt komma till en lösning och att avtalet är byggt av nödvändighet.
På grund av coronapandemin har förhandlingarna inom branscherna för turism-, restaurang- och fritidstjänster förlängts till slutet av september.
— Det innebär att de inte får sina löneförhöjningar i tid, vilket kan sätta ett ytterligare tryck på löneförhöjningsnivån. Det kan ge försvårade förhandlingar, men det är troligen vettigare att förhandla under normala förhållanden än under en kris, säger Helander.

Konkurrenskraftstimmarna slopas

De extra 24 arbetstimmarna per år som ingick i konkurrenskraftsavtalet och sattes till under Sipiläs regeringsperiod, har nu slopats i många avtal.
— Det var otidsenlighet när det infördes. Man kan inte med en ökning av arbetstid öka konkurrenskraften, utan med produktiviteten. Det finns mycket bevis för det. Det var talkoarbete vilket mötte hårt motstånd. Det fanns krafter som ville få bort det vilket de har lyckats med, säger Helander.
— Det man kan säga om den här kollektivavtalsrundan är att man var tvungna att börjat från ett sämre läge vilket gör att slutresultatet blev lite sämre, säger Helander.

 

4 plock ur förhandlingsrundan

Nu har nästan alla kollektivavtal godkänts för förhandlingsrundan hösten 2019–våren 2020.
Industrifacket har nått uppgörelser om nya kollektivavtal i alla sina avtalsbranscher. Förbundet godkände i början av januari uppgörelsen i teknologiindustrin, som har satt nivån för de flesta andra branscher. Avtalet innebär lönehöjningar på 3,3 procent fördelat på två år.
Förhandlingarna i kommunbranschen påbörjades i januari och var utdragna. Först körde förhandlingarna fast i mars och sedan avbröts de igen på valborgsmässoafton när Tehy och Super förkastade riksförlikningsmannens kompromissförslag, vilket väckte förargelse hos de andra fackförbunden.
På grund av coronapandemin har avtalsperioden för branscherna för turism-, restaurang- och fritidstjänster, nöjes-, tema- och äventyrsparker och tågservicepersonal på Avecra förlängts.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter