Facket: "Arbetslöshetssystemet inte uppbyggt för det här"


Ilkka Nissilä, kassadirektör vid servicefacket Pams arbetslöshetskassa, upplever att arbetslöshetskassan just nu jobbar i blindo. Foto: Eeva Anundi
— Vid årsskiftet betalade vi månatligen ut arbetslöshetsdagpenning till 12 000-13 000 medlemmar, av vilka fyrtio procent fick så kallad jämkad dagpenning. De senaste veckorna har dubbelt till tredubbelt så många fackmedlemmar kontaktat oss. Det här och signalerna från arbets- och näringsbyråerna gör att vi räknar med en motsvarande ökning i antalet ansökningar i april-maj, säger kassadirektör Ilkka Nissilä.
Enligt Nissilä är arbetslöshetssystemet i sin helhet inte uppbyggt för en plötslig och enorm ökning av arbetslösa eller permitterade.
— Systemet är byggt utifrån konjunktursförändringar över en längre tid. Det finns ändå ingen orsak att vara rädd för att arbetslöshetskassornas pengar inte skulle räcka till. Vi har haft goda år och byggt upp resurserna, vilket också lagstiftningen kräver.
Potentiell ny lagstiftning förbryllar
Enligt Nissilä har arbetslöshetskassan intensivt trappat upp sin beredskap under en längre tid för att klara av ansökningarna när de kommer.
Den nya lagstiftningen som nu diskuteras beskriver han som besvärlig om än nödvändig.
— Vi får delvis skola om vår personal och våra medlemmar är förbryllade. De undrar vilka förändringar som gäller dem. Vårt socialförsäkringssystem kräver en viss byråkrati. Jag ser ändå ett utrymme för att vi, efter coronakrisen, diskuterar hur stödprocesserna vid permitteringar och uppsägning kan göras smidigare. Det är svårt med stora förändringar mitt under krisen.
Överlag upplever han att det finns en förståelse och ett samförstånd för situationens allvar.
— Våra medlemmar förstår varför det här behövs. Vi har också haft goda samtal med många arbetsgivare. Allas gemensamma mål är att rädda så många företag och bolag som möjligt. För oss gäller det förstås att rädda arbetstillfällen.
”Vi jobbar i blindo”
Enligt Nissilä är det svårt att spekulera om följderna för arbetsmarknaden i stort då ingen vet hur länge exempelvis reserestriktionerna kommer att vara i kraft.
— De påverkar hur folk använder sin fritid. Vi jobbar just nu i blindo.
Nissilä påminner om att var och en kan bidra till att vi tar oss igenom krisen så smidigt som möjligt, exempelvis genom en sådan till synes liten sak som att vara noggrann när man fyller i arbetslöshetskassans blanketter.
— Det går åt onödigt många arbetstimmar för oss, fördröjer processen för våra medlemmar och är till besvär för arbetsgivaren när vi måste begära tilläggsuppgifter om exempelvis lönen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.