Förflytta dig till innehållet

Fack och regering har oss att köra på ångorna

ljushårig kvinna med glasögon tittar mot kameran

Vi firar påsk i strejkens tecken. De politiska strejkerna förlängdes med en vecka och först efter påsk tänker Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC:s styrelse återkomma till tvistefrågorna på arbetsmarknaden. 

Industrifacket varslade dessutom i torsdags om ytterligare ett dygns sympatistrejker den femte april.

Regeringen jobbar för sin del under påsken med att förbereda lagförslaget som skulle begränsa politiska strejker. Parterna i tvisten gasar alltså på i parallella spår utan vilja att byta riktning eller mötas halvvägs och lyckas på det viset, paradoxalt nog, åstadkomma en frontalkrock som drabbar hela landet. 

Storstrejken är inne på sin tredje, och snart fjärde, vecka. Vardagen för gemene finländare har hittills rullat på rätt hyfsat, trots att hamnar har stängts, godstransporter har stannat och många fabriker pausat sin produktion. Maten i butikerna har räckt till och veterligen har ingen behövt hamstra toalettpapper. 

Men på en del bensinmackar hotar bränslet ta slut. I Åbo sinade till exempel dieseln på ett par tankstationer för tung trafik. 

Neste meddelade i början av veckan att bolaget inte kan garantera att det finns bensin på alla mackar och ST1 säger att en del servicestationer kan påverkas, medan SEO, ABC och Teboil bedyrar att de fungerar så gott som normalt. 

90 procent av alla godstransporter i Finland sköts av fordon på gummihjul och mer omfattande olägenheter i bränsledistributionen skulle förstås drabba dem. Bussbolag som Koiviston Auto och Nobina har visserligen varslat om sämre tillgång på bränsle, men har tillsvidare klarat av att köra sina turer.

Men när påskfirande och bilburna finländare snart ska återvända hemåt kommer ett extra spänningsmoment att ingå i resan: Går det att tanka på alla mackar längs med färden? 

Ju motigare hemfärd och ju fler tankstationer som tvingas sälja luft i stället för bränsle, desto färre sympatipoäng för fackförbunden.

Enligt fackförbunden är strejker en inbjudan till diskussion, och så länge regeringen inte vill diskutera fortsätter strejkerna. De kan antingen skruvas upp eller avbrytas snabbt, enligt fackförbunden, och illustrerar med ett exempel: Industriförbundets dygnslånga sympatistrejk på fredag nästa vecka omfattar 4 000 arbetstagare på bland annat Meyers varv i Åbo, Valmet, Fiskars, Kuusakoski.

Regeringen visar ändå inga tecken på kursändring utan kör på med sina arbetsmarknadsrefomer och sparåtgärder. 

Den första april träder nedskärningarna i bostadsbidraget i kraft, vilket kommer att slå hårt i många familjer. Då slopas också barntillägget på den inkomstrelaterade arbetslöshetspenningen och arbetstagare kan inte heller längre tjäna upp till 300 euro utan att det påverkar bostadsbidraget eller den partiella dagpenningen. 

Solidariteten med fackförbunden minskar i takt med att tillgången på bränsle äventyras, och förtroendet för regeringen Orpo försvagas i takt med att mångas vardag försvåras. Allt fler finländare kör på ångorna och det bådar inte gott för vår gemensamma framtid och enighet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter