Förflytta dig till innehållet

Få vaccindoser går till spillo i Egentliga Finland, enligt smittskyddsläkare

Anja Kuusisto
människor på stolar i en stor sal
I Mässcentrum i Åbo vaccineras folk på löpande band. Få doser går till spillo sett till hela landskapet, enligt smittskyddsläkare.

Det verkar bli ett överflöd av Astra Zenecas coronavaccin i Finland, då de över tre miljoner doserna som ännu är på väg till landet är flera än de 65-plussare som enligt nationella bestämmelser kan få vaccinet.

Sedan förra veckan kan personer som skulle få det vaccinet välja ett annat vaccin, om de så vill.

Det är oftast de som skulle ha fått Astra Zeneca som avbokar tider till vaccinering i Åbo, enligt Turun Sanomat. Men även tider till vaccinering med rna-vaccinerna avbokas ibland.

I nuläget går få vaccindoser till spillo i hela Egentliga Finland, enligt Esa Rintala, ansvarig smittskyddsläkare för smittsamma sjukdomar vid sjukvårdsdistriktet.

Sjukvårdsdistriktet ger inte ut exakta uppgifter om hur många doser som fått slängas bort.

— Men det är en minimal andel. Några enstaka har vänt i dörren då de fått veta vilket vaccin de får, men det är sällsynt. Viljan att ta vaccin är överlag stor i kommunerna.

Om det är någon som inte anländer till sin bokade vaccineringstid går det ofta att bevara vaccindosen i kylskåpet några dagar, enligt Rintala. Vaccinet kan också ges till en annan person, beroende på hur snabbt man hinner hitta någon.

30-åringar som inte är i riskgrupper kan kanske få första dosen redan i juni

Vaccineringarna pågår för fullt i Egentliga Finland. I Åbo har man hunnit ner till åldern 60 år — de kallas nu till vaccinering per sms. Även personer i åldern 16–69 i riskgrupp 1 och 18–69-åringar i riskgrupp 2 vaccineras nu.

50-åringarnas vaccineringar hägrar i maj.

I Pargas vaccineras riskgrupperna och personer i åldern 60 år och äldre kan boka tid för vaccinering. I Kimitoön pågår vaccinering av 65–69-åringar och riskgrupperna.

I maj öppnar Åbo stad öppna en ny webbplats där invånare som fyllt 18 år kan anmäla sig till vaccinering. Det innebär inte att en som fyllt 18 kan få en tid till vaccinering — staden följer fortsättningsvis de nationella riktlinjerna gällande åldersgrupper.

Det är omöjligt att ge en exakt prognos för när till exempel personer i åldern 30–39 som inte hör till riskgrupper kan börja få vaccin, men möjligen i juni, enligt Rintala.

Studerande vaccineras inte som en skild grupp utan enligt den åldersgrupp som vaccineras just då.

— Sjukskötarstuderande som gör praktik på akuten eller på avdelningar där coronapatienter vårdas kan vaccineras.

”Det är sällan som någon smitit före i kön”

Då man bokar en tid till vaccinering ska man berätta vilken ålders- eller riskgrupp man hör till. Väl på plats ska man vara redo att visa upp ett intyg, till exempel ett läkarintyg eller ett FPA-kort där ens sjukdom noteras. Om man inte har ett intyg kan uppgifterna kontrolleras elektroniskt på plats.

Inga läkare är på plats i till exempel Mässcentrum i Åbo, men Rintala påpekar att sjukskötarna är professionella.

— Oftast har människor inga intyg med sig och FPA-kortet visar inte all information. Men vi tror på det folk berättar och att de inte smiter före i kön. Så verkar det nog vara i Egentliga Finland.

Förekommer det fall där någon lyckats ”smita före” i kön till vaccinering, till exempel då det gäller riskgrupper?

— Mycket sällan, säger Rintala.

Han tror också att risken är minimal nu, eftersom allt flera åldersgrupper vaccineras och stora delar av riskgrupperna fått sitt vaccin.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter