Få stolar stod tomma då vargen diskuterades i Kimito – flera deltagare krävde åtgärder, andra ville ha praktiska tips


Vargen väckte starka känslor i Kimito under torsdagskvällen. Foto: Patricia Torvalds
Det är Jörgen Hermansson, viltplanerare vid Finlands viltcentral, som inleder Finlands viltcentrals och Kimitoöns jaktvårdsförenings diskussionstillfälle om vargarna på ön. I sitt anförande uppmuntrar Hermansson till saklig diskussion.
Föreläsningar varvades med diskussion
Under kvällen får deltagarna bland annat allmän information om vargar, veta varför djuren rör sig i bostadsområden, information om DNA forskning som gjorts i området , information om de lagar som rör vargen och tips för hur man ska gå tillväga om olyckan är framme.
Utöver Hermansson deltog även Antti Härkälä, forskningstekniker vid Naturresursinstitutet, Mikael Sundberg, rovdjurskontaktperson på Kimitoön och Mikko Toivola, viltchef vid Finlands viltcentral i diskussionen.
Mellan föredragen får publiken lov att ställa frågor och det tar inte länge innan diskussionen hettar till.
Publiken är orolig och många är riktigt upprörda. De i publiken som kritiserar lagstiftningen och lyfter fram hotet mot barn och husdjur på ön ger upphov till applåder från de övriga åhörarna medan experterna svarar enligt bästa förmåga.
Röster både för och emot vargen
Måste det finnas vargar överallt i Finland? Varför ska det vara strängare straff att skjuta en varg än att köra över en människa, är det någon i publiken som undrar.
– Vi kan berätta hur man klarar det här i vardagen och hur vargens biologi ser ut men vi kan inte ändra lagar svarar, Toivola.
Är de på viltcentralen nöjda med den nuvarande lagstiftningen, är det någon annan i publiken som vill ha reda på.
– Jag är inte rätt människa att säga om jag är nöjd med läget, det är politikernas uppgift, anser Härkälä.
– Vi skulle gärna fortsätta med den stamvårdande jakten eftersom den minskar det lokala trycket och risken för olaglig jakt men det krävs att det finns tillräckligt med vargar i Finland och nu borde det finnas lite mer flockar för att läget inte ska vara kritiskt, förklarar Hermansson.
Men det finns även de i publiken som ställer sig kritiska till den negativa synen på vargen.
– Det finns faktiskt farligare djur här på ön än vargen. Jag har endast en gång sett en varg här men allt för många gånger har jag nästan krockat med en lös hund då jag varit ute och cyklat eller nästan blivit överkörd av någon som kör på tok för hårt, är det någon som konstaterar.
Konkreta råd för hur man försvarar sig var välkomna
Det finns även de i publiken som vill ha mer konkreta tips för hur de ska gå tillväga om de stöter på vargen i sin vardag.
Hermansson konstaterar att man bland annat kan använda sig av viltstängsel och ökad övervakning för att trygga den egna gården och djuren.
Hur ska man bete sig om man är ute med hunden och möter en varg i skogen, är det en av deltagarna som undrar.
– Du ska ta din hund bredvid dig och så ska du se stor, stark och farlig ut, tipsar Hermansson.
En annan i publiken undrade detta:
– Om jag har en varg på min gård ska jag gå ut med kastrull och lock och föra liv för mig?
– Det får du göra om du vill, skrattar Hermansson.
Patricia Torvalds
patricia.torvalds@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.