Få husbolag i Åbo ansöker om rökförbud — trög process och svårt att övervaka


Få bemödar sig. 30–40 bostadsaktiebolag har numera rökförbud i Åbo. Att ansöka om förbud är en lång process, och förbudet är svårt att övervaka. ÅU-foto
30–40 bostadsaktiebolag har numera rökförbud i Åbo.
Rökförbud för lägenheternas balkonger, gårdar och för lägenheternas inomhusutrymmen har kunnat sökas sedan 2017.
Största delen av ansökningarna kom in under de första två åren. Numera kommer de inte in lika ofta, konstaterar Markku Rohunen, hälsoinspektör på Åbo stad.
– Vi får kanske in 1–2 ansökningar i månaden.
Majoriteten av rökförbuden i hela landet har gällt balkonger.
En av orsakerna till att det kommer in så få ansökningar är att det kräver en del arbete att samla in all information för att kunna genomföra förbudet, tror Rohunen.
– Dessutom håller husbolagen i regel bolagsstämma endast en gång om året.
Enkel majoritet krävs för att få igenom förbudet
Enkel majoritet krävs av husbolaget lägenhetsägare för att få igenom rökförbudet. Det tar dock tid att samla in all information om vem som eventuellt är emot ett rökförbud.
Den andra orsaken till att få ansöker om förbud, enligt Rohunens uppfattning, har att göra med övervakningen. För det första måste husbolaget meddela till myndigheterna om förbudet har brutits, samt bevisa saken.
Den som brutit mot förbudet måste förhöras och om hen bevisligen bryter mot förbudet igen måste hen i första hand bara betala böter.
Att övervaka att rökförbudet inte bryts är svårt.
– Vi är inga poliser och den som fotograferar en person på en balkong kan göra sig skyldig till hemfridsbrott, konstaterar Rohunen som anser att husbolagen själva borde få övervaka och åtgärda rökförbud, och att myndigheterna inte behövde kopplas in.
Bostadsaktiebolaget kan alltså varna invånaren och ta lägenheten ifrån personen om hen bevisligen fortsätter bryta mot förbudet, och om överträdelserna skadar andra lägenheter eller människor. Men processen kräver att myndigheterna kopplas in.
Niklas Lindberg, jurist på Finlands svenska fastighetsförening, har inte hört om någon som skulle ha förlorat sin lägenhet på grund av att de brutit mot rökförbud.
En del upplever det svårt att ta upp saken på bolagsstämman
En del disponenter har berättat för Lindberg att det kan vara svårt att ta upp saken på bolagsstämman.
Om endast en person vill förbjuda rökning kan det ses som onödigt arbete att samla in åsikter om förbudet innan bolagsstämman ordnas.
Om bolagsstämman bestämmer att ett rökförbud ska införas innan utredningen görs, måste man ändå utreda ägarnas åsikter till pappers efteråt.
Det är en tidskrävande process, konstaterar Lindberg.
Det är också en lång process att få till stånd ett rökförbud i en enskild lägenhet i ett husbolag. För att lyckas med det måste man kunna bevisa att det inte går att lösa situationen genom tekniska lösningar, berättar Lindberg.
– Om det kommer rök i andra lägenheter via konstruktionerna i huset, och man har försökt förbättra dem utan resultat och om det inte finns andra rimliga tekniska lösningar – då kan man få till stånd ett förbud.
På sätt och vis skulle det vara bra med totalförbud, det är dyrt att sanera en lokal som är tobaksskadad. Vad är det som hindrar att kräva att alla som röker går ut till en bestämd rökruta? Dessutom så skulle det vara positivt för folkhälsan eftersom fler skulle sluta röka eftersom det blir för ”jobbigt” att gå ut. Är det förbjudet att röka så finns det alternativ som t.ex snus eller nikotinplåster osv.
Att man inte får grilla med gasgrill men nog röka på balkongen är något som inte är logiskt. Är det ena förbjudet enligt husbolaget så skall det andra också vara det.
Att husbolag undviker att ansöka om rökförbud renderar dem till heders. Talet om tolerans och acceptans av olikhet har förbytts i ren klappjakt där inte ens det egna hemmet längre är heligt. Totalitarism är rätta ordet! Man fasar för vad nästa steg efter tobaken är. Rött kött??