Få fall av långtidssjuka coronapatienter

Endast ett fåtal patienter har hittills fått vård vid polikliniken för långtidssjuka efter covid-19, rapporterar Helsingfors universitetssjukhus, HUS.
— Vi har inte haft någon rusning än så länge. Tills vidare rör det sig om några tiotals patienter som har vårdats vid vår poliklinik, säger överläkare Helena Liira på HUS.
Polikliniken för långtidssjuka efter covid-19 inledde sin verksamhet vid HUS i början av juni. Vid polikliniken vårdas patienter som lider av långtidssymtom efter att de har smittats av coronaviruset.
Vid polikliniken görs också medicinsk forskning inom ramen för det internationella nätverket av universitetssjukhus.
— De patienter som får vård på polikliniken lider till exempel av utmattning, kognitiva och neurologiska störningar eller långvariga symtom i andningsvägarna, säger Liira.
Risk för organ- och vävnadsskador
En läkare kan ge en remiss till polikliniken för långtidssjuka efter covid-19 om patienten har diagnostiserats med covid-19 och har drabbats av långtidssymtom i minst tre månaders tid.
Polikliniken kallar patienterna till en så kallad kohortundersökning för att utreda symtombilden och prognosen för långtidssymtomen efter att de har insjuknat i covid-19.
— De symtom som har påträffats på polikliniken stämmer överens med motsvarande sjukdomsförlopp och långvariga symtom som har rapporterats på övrigt håll i världen, säger Liira.
Tidigare undersökningar visar att coronaviruset kan orsaka många olika organ- och vävnadsskador, eventuellt även autoimmunreaktioner och störningar i det autonoma nervsystemet, uppger HUS.
— Enligt en ny brittisk undersökningsrapport får 1 till 5 procent av dem som har insjuknat i covid-19 långvariga symtom som försvårar de dagliga sysslorna och kan ge upphov till arbetsoförmåga.
Största delen av de långvariga symtomen försvinner ändå med tiden, försäkrar HUS.
— Långtidssymtom efter en coronavirusinfektion är ett verkligt hälsoproblem. Vi rekommenderar därför att man låter vaccinera sig för att undvika dessa symtom, säger Liira.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.