Förflytta dig till innehållet

Få av de minsta går nu i skola – endast var femte elev i årskurserna 1-3 på plats i Sirkkala skola

Arkiv / Mikael Piippo
en skola
Port till skolgårdArkiv / Mikael Piippo

I Sirkkala skola i Åbo fokuserar lärarna i årskurs 1-3 främst på att planera distansundervisningen. De elever som kommer till skolan övervakas av skolgångshandledare och följer samma program som de elever som stannar hemma. Foto: Mikael Piippo/SPT

Från och med måndagen har det igen varit möjligt för alla elever i årskurs 1-3 att komma till skolan för att få närundervisning, trots att regeringen försöker begränsa närkontakterna mellan människor för att bromsa spridningen av det nya coronaviruset.

I början av förra veckan meddelade regeringen att endast de barn i årskurs 1-3 vars vårdnadshavare arbetar i branscher som är kritiska med tanke på samhällets funktion har rätt till närundervisning i skolan.

I fredags rev regeringen dock upp sitt tidigare beslut och meddelade att alla barn i årskurs 1-3 har rätt att komma till skolan. Regeringen motiverade ändringen med att det ursprungliga beslutet inte hade stöd i lagen.
Bland annat Finlands Svenska Lärarförbund (FSL) reagerade starkt på regeringens nya besked och skickade i lördags ut ett pressmeddelande där man krävde tydliga riktlinjer om hur undervisningen ska arrangeras när alla elever i årskurs 1-3 kan välja att antingen vara hemma eller att komma till skolan. FSL ville bland annat veta hur undervisningen ska ordnas så att lärarna inte tvingas ha både närundervisning och distansundervisning samtidigt.
Undervisningsminister Li Andersson (VF) uppmanade på lördagen finländska föräldrar att inte föra sina barn till skolan om det inte är absolut nödvändigt.

Oro över lärarnas arbetsbörda

FSL:s förbundsordförande Christer Holmlund är nöjd över att ministern gett en stark rekommendation om att hålla barnen hemma trots att ett regelrätt förbud mot närundervisning i skolan inte existerar. Holmlund säger också att en och samma lärare inte ska behöva ge både närundervisning och distansundervisning.
– Det är ohemult av arbetsgivaren att kräva sådant. Vi anser att det är fullt möjligt att ge undervisning på samma sätt åt dem som är i skolan som åt dem som är hemma. Det är klart att undervisningen då inte är lika bra som närundervisningen skulle vara men det är den mest jämlika lösningen.
Under en presskonferens på måndagen sade Li Andersson att Utbildningsstyrelsens preliminära siffror tyder på att antalet elever inte ökat särskilt mycket i skolorna på måndagen. Ministern önskade att kommunerna organiserar lärarnas arbete så att arbetsbördan inte blir för stor.
– Lokalt kan arbetet organiseras till exempel så att vissa lärare sköter om närundervisningen i skolan medan andra lärare sköter om distansundervisningen, sade Andersson.

Stora skillnader mellan skolor

SPT:s rundringning till tre svenskspråkiga grundskolor visar att det finns variation i hur olika skolor arrangerar undervisningen för årskurs 1-3 under coronavirusepidemin.
 

Vikinga skola, Vasa

Totalt antal elever i årskurs 1-3: 124.
Antal elever i skolan onsdag-fredag förra veckan: 7.
Antal elever i skolan på måndagen: 10.

– När jag hörde om regeringens nya besked tänkte jag genast att oj, det var synd att det kom över huvud taget och det var särskilt synd att det kom så sent. Vi hade redan hunnit bygga upp ett litet system och jag var orolig för att det skulle raseras. Jag är glad över att det inte blev någon anstormning till skolan, säger Inger Nabb, rektor för Vikinga skola i Vasa.
Efter att regeringen ändrade sitt beslut skickade Vikinga skola ett meddelande till elevernas vårdnadshavare via kommunikationsverktyget Wilma. De föräldrar som ville att deras barn får närundervisning i skolan denna vecka skulle meddela rektorn om det senast klockan 10 på måndagen.
I Vikinga skola leder regeringens beslut till dubbeljobb för lärarna i årskurs 1-3. De elever som kommer till skolan har sina lektioner med den egna klassläraren.
–  Om läraren sitter i klassrummet med de få elever som kommit till skolan och det samtidigt plingar till i datorn när resten av eleverna är hemma är det klart att det skapar dubbeljobb, säger Nabb.
Enligt henne funderar skolan fortfarande på vad som är det vettigaste sättet att organisera undervisningen och lärarnas arbete. Utgångspunkten är att minimera smittrisken genom att inte samla alla elever som är i skolan i samma lokal.
 

Sirkkala skola, Åbo

Totalt antal elever i årskurs 1-3: 125.
Antal elever i skolan onsdag-fredag förra veckan: 18.
Antal elever i skolan på måndagen: 24.

–  Jag blev själv först lite bestört över regeringens besked i fredags, för det kändes som att vi precis fått allt med distansundervisningen att fungera. Men i söndags när jag började få meddelanden från föräldrarna visade det sig att det inte blir någon rusning till skolan, säger Elise Kurtén, rektor för Sirkkala skola i Åbo.
Kurtén har skrivit ett meddelande till elevernas vårdnadshavare via kommunikationsverktyget Wilma och bett föräldrarna meddela i förväg om deras barn kommer till skolan. På måndagen kom endast sex nya barn till skolan.
–  Jag är mycket glad över att regeringen gett en stark rekommendation om att hålla barnen hemma och över att föräldrarna tagit rekommendationen på allvar, säger Kurtén.
Enligt rektorn fokuserar Sirkkala skolas lärare i första hand på distansundervisningen och skapar tillsammans ett gemensamt undervisningsprogram för varje årskurs.
–  Våra skolgångshandledare övervakar de barn som kommer till skolan, och barnen deltar i samma program som de barn som är hemma.
 

Nordsjö lågstadieskola, Helsingfors

Totalt antal elever i årskurs 1-3: 70.
Antal elever i skolan onsdag-fredag förra veckan: 8-10.
Antal elever i skolan på måndagen: 8.

–  Med tanke på att vi ska isolera oss från varandra för att bespara sjukvården en alltför stor påfrestning kändes regeringens nya besked lite tokigt, säger Michaela Lindqvist, rektor för Nordsjö lågstadieskola i Helsingfors.Lindqvist konstaterar att skolan inte gjort några långtgående planer utan arbetar en dag i taget eftersom situationen i samhället kan förändras snabbt på grund av det nya coronaviruset. Nordsjö lågstadieskola har bett elevernas vårdnadshavare meddela i förväg via kommunikationsverktyget Wilma om deras barn kommer till skolan.
Skolan har organiserat undervisningen för årskurs 1-3 så att lärarna inte behöver ge både närundervisning och distansdundervisning.
–  Lärarna är hemma och ger distansundervisning för stora grupper och så har vi en lärare och en assistent på plats i skolan för att ge närundervisning. Alla elever gör samma uppgifter men de som är på plats i skolan kan få hjälp av läraren och assistenten, säger Lindqvist.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter