Förflytta dig till innehållet

Experter: Nya regeringsprogrammet hjälper knappast retroaktivt dem som drabbats av chockhöjda skatter

Vissa markägares fastighetsskatt ökade med hundratals procent, och i åtminstone ett fall nästan tusen procent, enligt beslut av Skatteförvaltningen i år. Foto: Kim Lund


ÅU rapporterade i mars om åbolänningar i skärgården som åkte på en kraftig skattesmäll.
Vissa markägares fastighetsskatt ökade med hundratals procent, och i åtminstone ett fall nästan tusen procent.
Orsaken var att marker som är naturskyddsområden och inte går att bebyggas eller användas för jord- och skogsbruk har varit fel beskattade.
I det nya regeringsprogrammet står det att fastighetsskatten i fortsättningen ska avspegla det verkliga värdet på fastigheter.
Markområden och byggnaders egentliga värden ska beaktas bättre, och enskilda skattebetalare ska inte drabbas av ”orimliga förändringar”.
SFP har fört fram att de drivit ärendet.
Men exakt vad som konkret kan ändras för de enskilda markägare som ÅU skrivit om är oklart.

Helena Ålgars. Pressbild

”Svårt att tro att det blir en retroaktiv ändring”

Vicehäradshövding Helena Ålgars, som är vd vid den juridiska byrån Värderingscentralen, tvivlar på att beslut som fattats enligt en viss lagstiftning ändras i efterhand.
– Jag har svårt att tro att det skulle bli en retroaktiv ändring. Det är sällsynt i Finland. Men fastighetsbeskattningen ändrar varje år, så då den nya lagen träder i kraft tillämpas förstås de nya reglerna på fastigheterna.

Marko Joas är professor i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi. Foto: Åbo Akademi


Marko Joas, professor i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi kommenterar saken så här:
– Regeringsprogrammet visar politisk styrning inför framtiden, det är inte ett verktyg som utan beredning kan ändra på de beslut som redan fattats enligt nuvarande lagstiftning. Retroaktiv lagstiftning brukar inte utvecklade demokratier syssla med i vanliga fall. Förändringar i fattade beslut bör köras genom överklagan och processer som finns till för dylika fall.
Men beskrivningen i regeringsprogrammet ger en signal om att politikerna upplever att det funnits orimligheter i besluten som fattats, tror Joas.
– Det signalerar också att dessa kommer att åtgärdas i framtiden.

Alla fall är unika

Högsta förvaltningsdomstolen dömde nyligen i ett fall gällande fastighetsskatter, där ett gårdsbruk med flera holmar och skär betraktades som värdelösa, och alltså inte beskattningsbara.
Domen har lyfts upp som en som kunde fungera som prejudikat och påverka den kommande fastighetsskattereformen som väntas till år 2022.
Just den domens eventuella prejudikat påverkar knappast den nya lagstiftningen och löser problemen i de fall som ÅU rapporterat om, tror Ålgars.
– Då var det frågan om en person som idkade jord- och skogsbruk, och då ansåg HFD att en del holmar, skär och bergsklackar räknades som värdelösa impediment.
Värderingscentralen är en juridisk byrå som ägs av lantbrukarorganisationerna SLC och MTK. Den är specialiserad på värdering av fastigheter.
Två av deras jurister har haft kring tio fall gällande privatpersoners höjda fastighetsskatter i skärgården på sitt bord.
– Men jag vet att det finns andra jurister som driver liknande fall, säger Ålgars.
De markägare som vill ändra skattebeslut ska först kontakta Skatteförvaltningen och ansöka om ändring. Deadline för ansökningarna var i april.
Troligen måste alla vänta till hösten innan de får beslut om eventuella ändringar.
Efteråt kan markägare kontakta sin lokala skatterättelsenämnd som kan ompröva beslutet.
Lyckas man inte där är nästa steg att kontakta förvaltningsdomstolen. Där kan processen räcka upp till ett år.

Läs ocksåChock i skärgården efter ”horribelt” beskattningsbeslut – fastighetsskatt höjdes 1 000 procent

Jurist till fastighetsägare: Sök ändring i skattebesluten
Från knappt 7 000 euro till över en halv miljon: Skatteförvaltningen förklarar höjningar i skärgården – som ålänningar redan upplevt
Professors råd till skärgårdsbor efter chockhöjningen: Gör gemensam sak av fastighetsskatten
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter