Expert på sociala medier ger 5 tips för att skydda kontot

Minna Valtari vid byrån LM Someco i Åbo och Helsingfors jobbar med att hjälpa företag med deras närvaro i sociala medier. ÅU ber henne att ge fem tips på vad framförallt företagare ska tänka på för att tryggare använda till exempel Facebook.
1)
– Lösenordet ska vara starkt så att det blir svårt att hacka. Det vanligaste fallet är att någon kommer åt ens Facebookkonto, och då kommer de också åt de Facebooksidor som man administrerar. Så det personliga lösenordet är väldigt viktigt.
2)
– Man ska ha olika lösenord till olika tjänster, och alla ska vara starka. Det finns lösenordshanterare som hjälper en med det här, till exempel 1Password och Last Pass. Cybersäkerhetscentret har bra tips för detta.
– Det här inte bara viktigt för företagare, utan för var och en, och det gäller alla ens lösenord, inte bara till sociala medier.
3)
– Skydda dina konton med tvåfaktorsautentisering (där en kod som skickas exempelvis till telefonen krävs för inloggning). Då kommer någon inte åt ens konto även om man av misstag skulle ge dem lösenordet. Alla gillar inte att tvingas skriva in koder då man loggar in, men det lönar sig.
– För vanliga användare räcker det oftast att tvåfaktorsautentisering krävs när man loggar in från en ny enhet. Men jag, som administrerar många sidor i jobbet, måste ange en kod varje gång jag loggar in på Facebook.
4)
– För tvåfaktorsautentiseringen rekommenderar jag att man använder en app – inte att koden skickas per sms. Speciellt på Facebook händer det ofta att sms:et inte kommer då man försöker logga in. Det är problematiskt speciellt om det är en krissituation.
– Om du istället använder en app som Microsoft Authenticator eller Google Authenticator får du koden genast. I de här apparna har man också en backupmöjlighet om man till exempel tappar telefonen. Koderna till backupen ska man förvara på ett säkert ställe.
5)
– Det sista tipset gäller Facebook och Instagram. Det är tjänsten Meta Business Manager. Det här gäller företagare, i synnerhet större företag. Man borde hantera all aktivitet på Facebook- och Instagramsidor via Business Manager.
– Det gäller framförallt ägandet av sidan. Då ser Facebook vilket företag som är ansvarigt för sidan. Om det blir juridiska problem, eller om någon försöker hacka sig in, så kan man få hjälp av Facebook och få tillbaka sidan. Men de har inte möjlighet att hjälpa alla, så man kommer endast åt stödet via större marknadsförings- och mediebyråer som har kontakt med Facebook.
LÄS OCKSÅ
En möjlighet
Den sista punkten kan eventuellt öppna en möjlighet för Merja Mannonen (se länk ovan) att få tillbaka sin Facebooksida.
– Det är ju Facebook, eller Meta, som bestämmer. Men det kan vara möjligt att vi eller något annat företag som har kontakt med Facebook kan hjälpa. Om vi kan ge juridiska papper till Facebook som visar att företaget äger sidan så brukar det vara möjligt att få tillbaka den.
Allmänt konstaterar Minna Valtari att man ska vara väldigt noga med var man skriver in sina lösenord på nätet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.