Förflytta dig till innehållet

Expert: Coronavaccinet är här tidigast i vår

SPT
en vaccinationsdos
Injektionsspruta

Utvecklingsarbetet med över 200 olika vaccinkandidater mot coronaviruset pågår på olika håll i världen. Foto: Shutterstock

Vaccinbeskeden från världens största läkemedelsbolag duggar tätt just nu. Läkemedelsbolagen Pfizer, Astra Zeneca och Moderna har nått längst i arbetet med att utveckla ett coronavaccin, uppger Reuters.

Amerikanska Pfizer meddelade tidigare i veckan att bolaget ger besked om framställningen av ett vaccin mot covid-19 i slutet av oktober. Upp till 23 000 försökspersoner deltar för närvarande i Pfizers testverksamhet.

Astra Zenecas testprocess har däremot lagts på is. Bolaget meddelade i onsdags att processen pausats efter att en försöksperson insjuknat.

Bolagets vd Pascal Soirot säger att det kan handla om en ovanlig neurologisk sjukdom som angriper ryggmärgen och som ofta orsakas av en virusinfektion, skriver Reuters.

Det är tills vidare oklart om det är vaccinet som har orsakat sjukdomen eller inte. Bolagets säkerhetskommitté ska nu utvärdera frågan.

— Det är inte ovanligt att en testprocess pausas. Min tippning är att Astra Zeneca återupptar sina test om ett par veckor, förutsatt att inga fler liknande sjukdomsfall uppdagas, säger barninfektionsläkare Harri Saxén på Helsingfors universitetssjukhus.

Saxén leder den nationella vaccinexpertgruppen vid Institutet för hälsa och välfärd och följer noggrant med en lång rad internationella projekt för att utveckla ett coronavaccin.

Kim Lund

Också vid Åbo universitet forskar man i vacciner. Här med konstgjorda virusgener och -proteiner. Foto: Kim Lund

Astra Zeneca meddelade på torsdagen att bolaget ger besked om sitt covid 19-vaccin och dess effekter innan årets slut, efter att vaccinet har testats på cirka 50-60 000 personer.

EU ingick i slutet av augusti ett avtal med Astra Zeneca för att finansiera vaccinforskningen och trygga produktionen av tillräckligt stora mängder av vaccinet.

Sputnik tog genväg

Den brittiska vetenskapliga tidskriften The Lancet publicerade förra veckan en analys av det omtvistade ryska coronavaccinet Sputnik V , som godkändes i augusti av det ryska hälsoministeriet.

— Tyvärr har Ryssland tagit en genväg i utvecklingen av vaccinet. Forskarna har inte gjort gedigna kliniska undersökningar i större skala som skulle uppfylla vedertagna säkerhetskriterier, säger Harri Saxén.

Enligt Lancet har deltagarna i testningen av det ryska vaccinet utvecklat antikroppar mot covid-19 och inte fått biverkningar. Många västerländska experter anser ändå att det saknas belägg för det ryska vaccinets effektivitet och säkerhet.

Trots detta utgångsläge har ryska kändisar låtit vaccinera sig med Sputnik V, däribland politikern Vladimir Zjirinovskij.

Det kinesiska bolaget China National Biotech Group meddelade tidigare i veckan att bolaget kör i gång den tredje och sista kliniska fasen i testningen av sitt coronavaccin i höst. Bolaget har hittills testat vaccinet på 20 000 personer.

Tågordningen oklar

— Utifrån den information jag har så tror jag att Finland har tillgång till ett coronavaccin tidigast våren 2021, säger Saxén.

Det är ännu oklart vilken tågordningen för det finska vaccinationsprogrammet är och vem som ska vaccineras först.

— Det vore rimligt att man först vaccinerar de 400 000 personer som jobbar inom hälsovården, säger Saxén.

Den största flaskhalsen blir att se till att det produceras tillräckligt stora mängder av vaccinet för att trygga en global efterfrågan.

— Indien verkar ha den bästa kapaciteten att massproducera coronavaccin. De har sådana anläggningar som krävs för de volymer som behövs, säger Saxén.

FN uppmanade på fredagen alla medlemsländer att solidariskt donera 12,6 miljarder euro för att finansiera ett WHO-lett samarbete för att försöka ta fram vaccin och läkemedel mot coronaviruset. FN:s generalsekreterare António Guterres kallade viruset för det främsta globala säkerhetshotet.

Över 900 000 personer har hittills dött av covid-19 medan antalet smittade redan överstiger 28 miljoner personer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter