Exotisk fiskfångst i Dragsfjärd – första av denna sort för rutinerad fiskare

Att vara fiskare i vattnen kring Kimitoön kan ibland till och med vara exotiskt. Yrkesfiskaren Börje Holmberg i Dragsfjärd har hittat både ett och annat spännande i sina nät denna vår – i tisdags en vackert randig makrill!
Även om makrill påträffats i våra vatten förr hör den inte hemma här, utan längre söderut. Enligt svenska Havs- och vattenmyndighetens webbsida lever makrillen främst i Skagerrak (Sveriges västkust), Kattegatt, Nordsjön och i Atlanten.

– Det här är första gången någonsin jag får en makrill. Jag fick den i strömmingsskötan och såg nog direkt vad det var, säger Holmberg, som fiskat i mer än 50 år.
Makrillen väger 420 gram och lockade många intresserade besökare till fiskdisken på onsdagen. Där tog den plats bland gösfiléer, abborrar och foreller.
Förra veckan var det en smörbult som visades upp här, också den från Holmbergs nät.

Yrkesfisket i djup kris
Holmberg påpekar att det är hållbart fiske han sysslar med och i liten skala, dock året om och så gott som varje dag. Han fiskar med nät och säljer vad som går åt i döttrarnas Café Holmbergs Four C i Dalsbruk.
– Det här är ett sätt att hålla sig i gång. Jag har ju maskiner och annan utrustning för fisket, så det är svårt att sluta.
På sina fiskefärder, som begränsar sig till vattnen i närheten av militärområdet i Skinnarvik, får Holmberg också mindre trevliga naturupplevelser.
– För ett par dagar sedan flög hundratals skarvar över mig. De är på kommande igen, konstaterar Holmberg dystert.
På grund av just skarv och säl som äter fisken är näringen enligt Holmberg i djup kris.
– Tidigare fick man jaga skarv, men i dag är det svårt att få tillstånd för det, säger Holmberg.

Rainer Ahlfors fick sällsynt fångst i Ytterölmos
En annan intressant fångst fick Rainer Ahlfors tidigare i maj i sitt nät i Ytterölmos, också det i Dragsfjärd: en silverruda.
Samma upplevelse hade Ahlfors för ungefär två år sedan – då var det första gången man på Åbolands fiskarförbund fick rapport om en silverruda.

Sist vägde denna starka, hårda och guldskimrande fisk ett drygt kilo, den här gången vägde den 1 kilo och 400 gram. Silverrudan kan bli ännu större – närmare tre-fyra kilogram.
Silverrudan är en invasiv art, som Ahlfors fått veta att har förmågan att föröka sig genom att klona sig själv. Den lär vara en god matfisk.
– Silverrudan är en främmande art som tycks ha etablerat sig här i Skärgårdshavet, informerar Kaj Mattsson, verksamhetsledare vid Åbolands fiskarförbund.
Enligt webbsidan vieraslajit finns 174 observationer på silverruda.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.