Förflytta dig till innehållet

Europaforum i Åbo samlar politikerna — Afrikastrategier på agendan första dagen

Enligt utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari (SDP) ökar många länder sin närvaro i Afrika, till exempel genom att grunda ambassader och konsulat.

Enligt utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari (SDP) ökar många länder sin närvaro i Afrika, till exempel genom att grunda ambassader och konsulat.. Foto: Mikael Piippo/SPT


Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari (SDP) räknade upp tre huvudsakliga mål för Finlands och Europeiska unionens Afrikapolitik när han deltog i en paneldebatt under evenemanget Europaforums öppningsdag i Åbo.
— De viktigaste målsättningarna måste vara att hejda befolkningsökningen i Afrika, att utplåna den extrema fattigdomen och att främja kvinnors och flickors rättigheter, säger Skinnari.

Afrikastrategi med i regeringsprogrammet

I regeringen Rinnes regeringsprogram står det att Finland ska öka partnerskap med afrikanska länder och skapa en konsekvent Afrikapolitik. Det heter att Finland ska bredda de politiska och ekonomiska relationerna med de afrikanska länderna.
I en bilaga till regeringsprogrammet står det vidare att stärkta samarbetsrelationer mellan EU och länderna i Afrika är ett centralt tema för Finlands EU-ordförandeskap.
I Åbo talade Skinnari särskilt om vikten av att skapa arbetstillfällen i de afrikanska länderna.
— Det finns gott om arbetskraft i Afrika, men utmaningen är att skapa jobb åt unga människor i arbetsför ålder. Det behövs privata investeringar i Afrika för att afrikanska länder så småningom ska kunna lösgöra sig från utvecklingsbiståndet.

Riskfylld marknad

Statens och EU:s roll är enligt Skinnari att fundera på finansieringslösningar som kan minska på den ekonomiska risken som finländska och europeiska företag tar om de investerar i Afrika. På så sätt vill Skinnari uppmuntra fler finländska företag att börja bedriva affärsverksamhet i afrikanska länder.
— Frågan är hur vi kan dela på den risk som företagen är tvungna att ta om de vill in på den afrikanska marknaden.
Också direktören Viljami Kettunen som har företagsverksamhet i bland annat Uganda sade under torsdagens paneldiskussion att det finns ett visst behov av statliga eller unionella instrument för att trygga investeringar i Afrika.

Direktör Viljami Kettunen betonar vikten av att också EU investerar i infrastrukturprojekt i Afrika, vilket Kina gjort i stor utsträckning.

Direktör Viljami Kettunen betonar vikten av att också EU investerar i infrastrukturprojekt i Afrika, vilket Kina gjort i stor utsträckning.. Foto: Mikael Piippo/SPT

Kina investerar stort

Kettunen konstaterade att Kina redan gjort stora investeringar på infrastruktur i Afrika och beviljat lån för olika projekt. Enligt honom för det mycket gott med sig, samtidigt som det innebär en risk för lokalbefolkningen.
Lånen förutsätter ofta att land ges som pant åt långivaren, och om ett projekt misslyckas kan landområdet tillfalla långivaren.
— Det skulle vara bra att få fler EU-finansierade infrastrukturprojekt i Afrika, till exempel genom konsortier. Då skulle länderna i Afrika inte vara tvungna att godkänna kinesiska erbjudanden utan kunna fundera på fler alternativ, säger Kettunen.
Förutom Ville Skinnari och Viljami Kettunen deltog Utrikesministeriets statssekreterare Matti Anttonen och forskaren Liisa Laakso från Nordiska Afrikainstitutet i torsdagens paneldiskussion på Lilltorget i Åbo.

Europaforum började på torsdagen i Åbo. Evenemanget pågår i tre dagar.Mikael Piippo/SPT

Europaforum började på torsdagen i Åbo. Evenemanget pågår i tre dagar.. Foto: Mikael Piippo/SPT

Europaforum i Åbo fortsätter till lördag – mest program vid Lilltorget och huvudbiblioteket

Diskussionerna om Europeiska unionen och Europas framtid fortsätter på fredag och lördag.

Ett flertal ministrar, riksdagsledamöter och Europaparlamentariker samlas i Åbo under det tre dagar långa evenemanget Europaforum, som började på torsdagsmorgonen.
Även forskare, sakkunniga och representanter för näringslivet är på plats för att delta i paneldiskussioner och seminarier. Dessutom kan vanliga medborgare delta i diskussioner under Europaforum.
Programmet under Europaforum koncentreras i huvudsak till Lilltorget och området vid Åbo huvudbibliotek. Programmet fokuserar framför allt på EU-frågor och Europas framtid. De flesta programpunkter är gratis och öppna för allmänheten.
Klockan 11.30 på fredag hör riksdagens stora utskott Jutta Urpilainen (SDP) som är Finlands kandidat till EU-kommissionär. Tillställningen arrangeras i Akademihuset invid Åbo domkyrka och är öppen för allmänheten.
Arrangören Åbo stad beskriver Europaforum som höstsäsongens öppning inom politiken och ekonomin i Finland. Evenemanget ordnades för första gången i fjol och hade då cirka 2 000 deltagare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter