Förflytta dig till innehållet

EU vill förbjuda konstgräs redan 2022 – skulle kosta Finland upp till 80 miljoner euro

Konstgräsplan.

Konstgräsplan.

Konstgräsplanerna fylls med granulat av gummi för att ge planen så bra spelegenskaper som möjligt. Foto: John Eriksson/SPT


EU planerar att förbjuda konstgräsplaner som innehåller vulkaniserat gummi från och med 2022, skriver den tyska tidningen Welt am Sonntag. Orsaken till förbudet är bättre miljöomsorg. Vulkaniserat gummi räknas till mikroplaster och skadar miljön då det hamnar där.

I dag används vulkaniserat gummi i de flesta konstgräsplaner i Finland.
Konstgräsplanerna fylls med granulat av gummi för att ge planen så bra spelegenskaper som möjligt. Men det skulle kosta enorma summor att byta ut de cirka 400 konstgräsplaner som finns i Finland.
— Totalt skulle det kosta 70-80 miljoner euro att byta ut alla konstgräsplaner i Finland, säger Tero Auvinen, sakkunnig på Finlands Bollförbund.
Finlands Bollförbund förespråkar att förbudet i stället skulle införas i etapper.
Auvinen säger att en utredning har gjorts om att konstgräsplaner ska förbjudas i EU, men att själva beslutet fattas av kommissionen år 2020.

Kork i stället för gummi

Granulat av kork eller cellulosa är några material som testats som alternativ till gummit i konstgräsplanerna.
— Det är på gång en del forskning om nya material som skulle ersätta granulat av gummidäck, som i dag används som fyllning på planerna. Men de nya materialen är än så länge avsevärt dyrare.
Ett annat problem är att de alternativa materialen som finns i dag inte ger en lika bra spelupplevelse som vulkaniserad gummi.
Auvinen säger att man kan se det från en annan synvinkel: återvunna bildäck är bra att använda som material eftersom de då blir återanvända. Han tror inte heller att konstgräsplanerna är de största miljöbovarna.
— Till exempel kosmetik– eller byggnadsindustrin producerar betydligt större mängder plastavfall. Dessutom undrar jag personligen hur mycket av gummit från bildäcken som kommer ut i naturen när man är ute och kör bil, säger Auvinen.
Uefa har förberett ett uttalande som de ska ge till beslutsfattarna i EU där de ska meddela fotbollsförbundens syn på saken.
— Förbudet har en stor påverkan i resten av EU. Till exempel Sverige och Norge har 1 000 konstgräsplaner var och därför skulle ett förbud få en enorm inverkan på fotbollen där.
Auvinen menar att förbudet också kan ha en inverkan på samhällen i stort.
— Folkhälsan kan försämras om man har sämre möjligheter att spela fotboll på vintern, säger han.

Helsingfors stad är en föregångare

Stefan Fröberg, chef för friluftstjänsterna på Helsingfors stad, säger att man inom staden redan för ett halvår sedan fick reda på att det på EU–nivå förs diskussioner om ett förbud mot konstgräsplaner. Han säger att ett totalförbud skulle slå hårt mot kommunerna, föreningarna och städernas ekonomier.
— Det är inte så lätt att byta ut alla konstgräsplaner eftersom man inte enbart kan byta ut gummit utan man måste riva upp hela mattorna.
Fröberg vill också hellre att förbudet införs i etapper för att på så sätt minska den ekonomiska bördan för dem som äger konstgräsplanerna.
Totalt finns det 50 konstgräsplaner i Helsingfors, varav hälften ägs av staden och hälften av olika föreningar. Inom Helsingfors stad har man tillsatt en grupp som försöker minska på mängden mikroplast som kommer ut i naturen från stadens konstgräsplaner.
— Vi tar hänsyn till naturen vid planeringen av konstgräsplanerna samt vid skötseln av dem. Till exempel har vi övervägt metoder för att samla in gummipartiklar som lossnar från konstgräsplanerna när planerna plogas på vintern, säger Fröberg.
Förutom att minska mikroplast som kommer ut i naturen från de nuvarande konstgränsplanerna försöker man också införa nya konstgräsplaner som använder andra material.
— Det finns en hel del nya material under utveckling. Ett exempel på det är granulat gjort av kork. Materialen måste ändå testas innan de kan användas på den professionella nivån inom fotbollen, eftersom bollen måste studsa och rulla på ett visst sätt, säger Fröberg.
Just nu är de alternativa materialen dyra. Om förbudet träder i kraft, tror Fröberg ändå att alternativen till gummi kommer att utvecklas fort och priserna sjunka därefter.
Lukas Kallenberg/SPT

Dela artikeln

En kommentar: “EU vill förbjuda konstgräs redan 2022 – skulle kosta Finland upp till 80 miljoner euro

  1. Göran Ek skrev

    Det är bara att anpassa sig efter miljökraven, bygg mera bollhallar. Det har varit idioti, miljöförorening och en potentiell hälsofara med att använda gamla bildäck och på köpet ännu att vissa fotbollsplaner är uppvärmda på vintern.
    Tidigare spelade man fotboll på riktigt gräs eller sandplan och i hall på vintern. Bara att gå tilbaka till det gamla eller flytta sin hobby och sport till sydligare trakter på vintrarna om inget annat duger.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter