Förflytta dig till innehållet

EU-parlamentariker lättade över toppmötesförslag men flera problem återstår – rättsstatsprincipen oklar

En massiv ingång till stor och modern byggnad med EU:s flagga på.

En massiv ingång till stor och modern byggnad med EU:s flagga på.

Europaparlamentet ska rösta om budgeten på hösten. l. Bild: SPT


Mitt i en väldigt svår kris visade EU-länderna att man klarar av att stå enade. Det budskapet lyfte flera Europaparlamentariker fram då de träffade pressen på torsdagsmorgonen.
— Vi har väntat på en ståndpunkt om budgeten i ett halvår och det är positivt att toppmötet också lyckades enas om återhämtningspaketet, sade Henna Virkkunen (Saml/EPP).
På tisdagen enades medlemsländerna om budgetramen för 2021–2027 på 1 824 miljarder euro och ett återhämtningspaket på 750 miljarder euro. De svåra förhandlingarna pågick fem dagar i sträck.
— För första gången har vi tagit gemensamma lån för gemensamma målsättningar och för första gången får EU egna inkomster. Dessutom är de här medlen starkt kopplade till bland annat klimatåtgärder och digitalisering, sade Heidi Hautala (Gröna/G/EFA).
Parlamentarikerna såg ändå flera problem. Jämfört med kommissionens förslag minskade budgetmedlen för bland annat forskning, säkerhet och hantering av migration. Elsi Katainen (C/RE) sade sig vara besviken främst över minskade medel för forskning. Hon påminde samtidigt om att man inte ska blanda ihop kommissionens förslag och den nuvarande budgetperioden.
Medlemsländernas budgetförslag var som väntat lägre än Europeiska kommissionens förslag, men som helhet är förslaget på samma nivå som den nuvarande budgetramen för 2014–2020, trots att Storbritannien inte längre bidrar.
— Jag är nöjd, också för Finlands del, över budgetens storlek efter brexit, sade Katainen.
Porträtt av kvinna.

Miapetra Kumpula-Natri (SDP/S&D) ser skrivelsen om rättsstatsprincipen som ett steg framåt. Foto: Catariina Salo/SPT

Rättsstatsprincipen ett frågetecken

Toppmötets formulering om rättsstatsprincipen har väckt mycket diskussion.
Både Finland och Ungern påstår sig ha lyckats få igenom sina krav, men har framfört väldigt olika åsikter om vad man kom överens om. Många ser det ändå som ett stort steg att toppmötet har beslutat om att övergå från enhällighet till kvalificerad majoritet i beslut som gäller att stoppa EU-finansiering till ett medlemsland som bryter mot rättsstatsprinciperna.
— När svåra stater som Polen och Ungern sitter vid förhandlingsbordet går det inte att hitta en perfekt lösning. Men jag tycker att kvalificerad majoritet är ett stort steg framåt, sade Miapetra Kumpula-Natri (SDP/S&D).
— Om både Finland och Ungern är nöjda är det skäl att kolla noggrannare på vad rådet egentligen har beslutat, sade Heidi Hautala.
Henna Virkkunen och Nils Torvalds (SFP/RE) ansåg att en mer realistisk väg framåt är att Europaparlamentet kräver respekt för rättsstaten i flera mindre lagförslag som ska behandlas av parlamentet.
— Vi måste erkänna att toppmötet inte kommer att klara av att fatta bestämda beslut om rättstatsprincipen, sade Torvalds.

Porträtt av kvinna som ser allvarlig ut.

Heidi Hautala (Gröna/G/EFA) anser att toppmötets beslut är historiskt. EU tar lån för gemensamma satsningar, EU ska få egna skatter och budgetmedlen är starkt kopplade till bland annat klimatåtgärder. Foto: Erik Sandström

Parlamentets makt begränsad

Europaparlamentet har krävt en stor EU-budget för att möta framtidens utmaningar och budgeten måste fortfarande godkännas av parlamentet.
— Det behövs fortfarande klarhet då det gäller forskningsmedlen, Erasmus och rättsstatsprincipen, sade Henna Virkkunen.
Elsi Katainen förutspådde också att parlamentet kommer att förhålla sig ganska kritiskt till toppmötets budgetförslag. Under hösten kommer man att rösta om själva innehållet.
— Överlag är jag ändå ganska nöjd med helheten. Det hör till att skälla på budgetförslagen, det är likadana diskussioner vart sjunde år, sade Katainen.
Nils Torvalds sade att parlamentarikerna alltid blir sura eftersom toppmötet inte lyssnar på dem. Men enligt honom har parlamentet inte så stor makt i frågan.
— Jag tror att Europaparlamentet tvingas ta skeden i vacker hand eftersom man inte vågar fälla hela förslaget.

Porträtt av leende äldre kostymklädd man.

Nils Torvalds (SFP/RE) tror inte att Europaparlamentet har något annat val än att godkänna toppmötets förslag. Foto: Ari Sundberg/SPT.


Erik Sandström/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter