Förflytta dig till innehållet

EU-ländernas utrikesministrar samtalade med USA – nordiska länder vill se gemensamma ageranden mot rasism

Mikael Piippo/SPT
Man i kostym

Kostymklädd, äldre vit man pratar.Mikael Piippo/SPT

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) svarade på de finländska journalisternas frågor kort efter måndagens möte med såväl övriga EU-länders utrikesministrar som med USA:s utrikesminister Michael Pompeo. Foto: Mikael Piippo/SPT


EU-ländernas utrikesministrar samlades på måndagen till en inofficiell videokonferens för att diskutera unionens relation till USA. Via videoförbindelse över Atlanten fick ministrarna också föra en gemensam diskussion med USA:s utrikesminister Michael Pompeo.
Finland representerades av utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna), som kort efter mötet var redo att besvara finländska journalisters frågor.
— Att på tre minuter få fram tre länders viktiga åsikter är inte lätt, men jag upplever att vi lyckades bra. Jag fick under mötets gång också bekräftelse från både Stockholm och Köpenhamn att de höll med om det, sade Haavisto då han samtalade med de finländska medierna på måndagskvällen.
EU-länderna var på grund av tidsbrist indelade i 13 mindre grupper. Finlands treminuters taltur till Pompeo hölls tillsammans med Sverige och Danmark.
Den nordiska talturen fokuserade starkt på vikten av att ha ett multilateralt system att tillgå då coronapandemin ska bekämpas.
— Vi beklagade oss över USA:s beslut att bryta banden med Världshälsoorganisationen WHO och vi önskade i vår taltur att USA skulle återvända till WHO för att gemensamt bekämpa pandemin.

Gemensamt agerande mot rasism

De nordiska länderna var ensamma om att i sin taltur också nämna för Pompeo att starkt avstånd tas från all typ av rasism.
— Rasism finns också i alla våra samhällen och vi måste nu agera tillsammans för de mänskliga rättigheterna, sade Haavisto.
En annan aspekt som de nordiska länderna ville lyfta fram var den kinesiska marknaden och relationerna till Kina.
— Vi konstaterade att både EU och USA har ett gemensamt intresse av att skydda vår egen produktion och handel, och fungera enligt rättvisa spelregler så att Kina exempelvis inte kan dumpa priser eller genom orättvis konkurrens ta över marknaden.
EU är enligt Haavisto inte ute efter att välja någon sida mellan USA och Kina då det handlar om handel och marknad.
— Många EU-länder för mycket handel och har mycket ekonomiskt samarbete med Kina. Trots att strävanden dyker upp från många håll om att EU ska välja sida, så samarbetar både EU och många EU-länder med både USA och Kina.

Meningsskiljaktigheter råder

Haavisto beskriver EU:s och USA:s nuvarande relation som varierande med både toppar och dalar, eftersom det på sistone har uppkommit saker som varit helt oväntade från EU:s håll. Många gånger har då entydiga meningsskiljaktigheter legat bakom, säger Haavisto.
En fråga som specifikt bidragit till meningsskiljaktigheter är samma fråga som de nordiska länderna valde att lyfta fram i sin taltur, alltså frågan om att USA överraskande drog sig ur WHO.
— EU ser det som ytterst viktigt att vi stödjer FN-organisationen för att få fram ett vaccin och sprida vaccinet. Finland exempelvis ökade på finansieringen till WHO denna vår, medan USA här har valt en helt annan riktning.
Haavisto säger att en del av kritiken som riktats mot WHO kan vara befogad, men EU-ländernas syn är ändå att nu inte är tid för att reformera WHO som organisation.
— Första steget är nu att få ett vaccin och få pandemin under kontroll. Efter det finns säkert behov att reformera FN-organisationer.
Sofia Westerholm/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter