EU-domstolen fäller Åland för vårjakten på ejder – hotar med böter om inte Åland ändrar sig


Åländsk vårjakt på guding är inte tillåten enligt EU-domstolen. Foto: Stefan Öhberg/Nya Åland
Europeiska unionens domstol anser att Åland har misslyckats med att uppfylla sina skyldigheter att skydda vilda fåglar genom att tillåta vårjakt på gudingar, det vill säga ejderhannar. Domstolens beslut kom på torsdagen.
Det här är inte första gången EU-domstolen behandlat frågan om vårjakt på guding. Åland fälldes för jakten redan 2005, varefter man upphörde med den tillfälligt. Jakten inleddes på nytt 2011.
Det aktuella beslutet gäller specifikt åren 2011 till 2019.
— Fågeldirektivet förbjuder jakt under häckningstiden, men där ingår vissa undantag. Domstolen anser att villkoren för undantag inte uppfylls på Åland, säger Robin Juslin, jaktförvaltare vid Ålands landskapsregering.

Ålands landskapsregering beslöt att tillåta ejderjakt under de två första veckorna i maj. Foto: Erkki Santamala/SPT
De undantag som det gäller är ”förnuftig användning” och ett ”litet antal”. Det förra syftar på att jakt kan tillåtas om den utgör förnuftig användning av stammen, det senare på att antalet uttagna fåglar är litet i relation till populationen.
— Domstolen anser att jakten inte kan utgöra förnuftig användning eftersom ejderstammen har minskat. Vidare anser domstolen att vi har beräknat populationens storlek på fel sätt.
— De anser att vi borde ha utgått från den population som finns Åland medan vi har räknat utifrån Östersjöpopulationen.
Åland har tillåtit uttag på upp till 2 000 gudingar per år.
Juslin kan inte uttala sig om vad som händer härnäst. Det vill säga, kommer Åland att upphöra med vårjakten eller inte. Domen kan inte överklagas.
— Jag ska inte gå närmare in på saken förrän vi har analyserat och diskuterat domen.
Gentlemanna-avtal
Utrikesministeriets avdelningschef Henriikka Leppo säger att processen har varit unik, eftersom den gäller enbart Åland. I de officiella rättegångsdokumenten uppges ändå Finland som svarande.
— I vanliga fall är det vår avdelning som representerar Finland, men inte i det här fallet. Här har Åland drivit processen på egen hand med hjälp av en belgisk advokatbyrå, säger Leppo.
Eventuella böter skulle också formellt riktas mot Finland, men i praktiken betalas av Åland.
I domen står också att Finland ska ersätta rättegångskostnaderna för EU-kommissionen, som var den kärande parten.
— I praktiken kräver kommissionen inte ersättningarna. Det är fråga om ett gentlemanna-avtal.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.