Ettor i Malms skola: Vi vill ha god skolmat!


I dag smakar makaronilådan bra. Fr v Anton Sundqvist, Albin Dammert och med ryggen mot kameran Line Lindell.
Skolmatens kvalité varierar väldigt, och det gör förstås också smaken, det säger såväl elever, lärare som rektorn Saga Isaksson i Malms skola i Pargas.
ÅU-läsare har de senaste veckorna sett flera insändare om skolmat. Insändarna har varit författade av lite äldre elever, främst från årskurs 8.
Men i lågstadiet Malms skola är Isaksson, med lång erfarenhet av skolvärlden, bekymrad:
– Jag är trött på att gnälla, jag vill inte göra det. Men vi måste jobba för en förändring, eftersom mycket har förändrats till det sämre efter övergången till Arkea.
– Förra veckans grönsakslasagne var sådan att av cirka tio lådor kom till skolan, två gick åt, resten var man tvungen slänga. Det vill ingen att ska hända.
Skolans personal har skrivit en skrivelse till staden, och inspirationen fick de från elever i klass 1 A.
De här ettorna hade inte nöjt sig med att prata om skolmaten, de har fört frågan vidare, först till skolans elevråd och sedan till l stadens tekniska chef Ted Bergman.
När ÅU besöker 1 A berättar eleverna vad som har varit värst, och vilka maträtter de gillar bäst.
– Kålgryta vill vi inte ha.
– Vi äter mer och mer knäckebröd, då vi inte tycker om maten. Förr var den godare.
– Vi vill ha vanlig mat, och god.
– Vi tycker inte om då man blandar allt möjligt, vi vill veta vad vi äter.
– Det är massor med morot, morot i maten och så är det morotssallad med det.
Lika många ivriga händer åker upp när vi ska diskutera favoritmaträtter:
– Spagetti med köttfärssås, köttbullar, ordentliga fiskpinnar…
– Ugnskorv.
– Ärtsoppa, säger en flicka, men flera andra ropar då spontant bu.
– Makaronilåda, säger någon. Det står på menyn den här fredagen också.
– Men senast vi fick det var det som en makaronisoppa.

Makaronilåda i Malms skola.
Sedan tågar klassen iväg till matsalen och ställer upp sig på led tillsammans med sin lärare Susanne Båge.
Det är grönsallad till makaronilådan och eleverna väljer själva storleken på sina portioner, variationen här är också stor. Hade det serverats köttbullar eller fiskpinnar hade det funnits begränsningar på hur många man får ta.
Nu är det makaronilåda och kameran åker fram samtidigt som fler kommentarer ges:
– Den är god.
– Jättegod, jag ska hämta mera.
– Det här kan jag äta hela veckan.
– Jag tycker mycket om makaronilåda.
Susanne Båge och Saga Isaksson är också nöjda – de betonar att skolan vill ge konstruktiv kritik, målet är att få mätta och nöjda barn som orkar med skolarbetet.
– Nu har det varierat väldigt, med några riktiga bottennoteringar. Vi hoppas eleverna får god mat och att deras åsikter beaktas.
”Vi lyssnar och välkomnar feedbacken”
Det är Pargas stads tekniska chef Ted Bergman som har varit mottagare för de skrivelser som dels elevrådet, dels personalen i Malms skola har sänt staden angående skolmaten.
– Jag välkomnar feedbacken, eleverna kommer med konkreta förslag och de verkar ha underbyggda åsikter som omfattas av många.– Till exempel har vi från flera håll fått feedback om att det är för mycket morötter. Det borde det bli ändring på från och med nästa vecka. Vi måste också förstå att varuleveranser och avtal görs för längre perioder.
– Den misslyckade makaronilådan finns det en förklaring till, det var en ny sorts makaroner, av en annan leverantör, och de drog inte i sig vätska alls på samma sätt som de makaroner som använts tidigare. Men de borde alltid göra en provsats, och det hade inte gjorts nu, och så gick det på tok. I dag (fredag) smakar ju makaronilådan riktigt bra, säger Bergman.Han ingår i stadens styrgrupp för Arkea-avtalet tillsammans med Katriina Sulonen, Paula Sundqvist och Maija Elenius. Utöver det redogjorde han vid senaste fullmäktigemöte (ÅU 28.3) för att man nu också har bildat arbetsgrupper för att följa upp feedbacken kring maten från Arkea.
– Vi har bildat en grupp med representanter från skol- och daghemssidan, och en annan arbetsgrupp för social- och hälsovårdsrepresentanter, säger Katriina Sulonen, utbildningschef för finska skolor
– Vi ska också i samarbete med skolornas hushållslärare göra en enkät bland sjundeklassare, både på svenskt och finskt håll. Den skolmatenkäten sänds ut nästa vecka.
Läs också: Pargas Arkea-affär blir juridiskt prejudikat
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.