Ett tjugotal ukrainare intresserade av vårdjobb i Pargas – staden agerade snabbt

Pargas stad reagerade snabbt på de förfrågningar som man fått om möjligheten för ukrainare med uppehållstillstånd eller sådana som beviljats tillfälligt skydd att arbeta inom vårdsektorn. Man ordnade ett möte i stadshuset under onsdagen för att pejla läget.
Social- och hälsovårdschef Miia Lindström berättar att staden fått förfrågningar om hurudana möjligheter det finns för ukrainare att arbeta inom både social- och hälsovårdssektorn, men också andra avdelningar.
– Faktum är att vi behöver flera händer inom vården och särskilt inom äldreomsorgen råder det brist på vårdare. Onsdagens öppna tillfälle ordnades för att kartlägga hurudan utbildning, erfarenhet och hurudana språkkunskaper de som eventuellt vill jobba har. Samtidigt ville vi informera om vilka möjligheter vi har att erbjuda jobb.
Ett tjugotal intresserade på plats
Ett tjugotal ukrainska kvinnor var på plats och man hade en översättare med som hjälpte till med kommunikationen.
– Vi hade en riktigt bra och konstruktiv diskussion. Ukrainarna var väldigt aktiva och intresserade, de som ville fick också fylla i en blankett och anmäla sitt intresse för möjliga jobb.
Kan inte direkt erbjuda motsvarade uppgifter som på hemmaplan
Det är meningen att staden går igenom intresseanmälningarna inom de närmaste veckorna och sedan i mån av möjlighet kallar de intresserade till vidare intervjuer.
– Språkaspekten är förstås en stor utmaning och vi var tydliga med att vi inte nödvändigtvis kommer att kunna erbjuda exakt sådana arbetsuppgifter som motsvarar deras utbildning. Trots att man har en sjukskötarutbildning från ett annat land är man inte per definition behörig att arbeta med samma uppgifter i Finland. Klient- och patientarbete förutsätter språkkunskaper, men det finns andra uppgifter vi kan erbjuda där språket inte är direkt avgörande.
Det kan till exempel handla om mer grundläggande uppgifter till exempel inom äldreomsorgen eller en roll som närmast motsvarar en praktikantroll.
Har ni någon fastslagen tidtabell för hur ni går vidare?
– Vi har ingen spikad tidtabell, men försöker gå igenom blanketterna så fort som möjligt. Vi ser det ändå som ett slags win-win -situation, vi vet att vi knappast kommer att kunna fylla alla vikariat i sommar med behöriga arbetstagare och det finns självklart en goodwill-aspekt i att kunna hjälpa ukrainarna också på det här sättet, säger Lindström.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.