Förflytta dig till innehållet

Politiskt parti överraskade besökare på Gamla Stortorgets julmarknad – ”Kriterierna för vem som får delta har inte ändrats”

Arkiv/Mikael Heinrichs
en julmarknad
Gamla Stortorgets julmarknad har kriterier för vem som får sälja i stånd. Ibland har också partier valt att representera sig själva och deltagit, med något slags jultema som att servera glögg eller sälja lussebullar.

Under helgens marknad på Gamla Stortorget i Åbo var också Samlingspartiet på plats, noterade en läsare.

ÅU kontaktade föreningen Turun Suurtorin keskiaika och frågade om det är vanligt att politiska partier är närvarande på marknaden, där i huvudsak hantverkare brukar sälja sina produkter och mat/bakverk.

Det har inte skett någon förändring i hur föreningen väljer vilka som får vara med på marknaden, enligt Meri Vuohu, förvaltningsdirektör med ansvar för försäljningen.

– Vi prioriterar som tidigare hantverk och produkter som tillverkats för hand. Partier är också föreningar och tidigare har Vänsterförbundet och SFP också deltagit i marknaden. Vi har ett råd som väljer vilka som får sälja på marknaden utgående från kriterier, säger hon.

De som är intresserade av att sälja på marknaden ska anmäla sig i september och efter det sammanträder rådet.

SFP sålde lussebullar

Samlingspartiets Åboavdelning serverade glögg och pepparkakor och då SFP närvarade ett annat år sålde de lussebullar.

För att få ett stånd på marknaden ska det vara fokus på juliga produkter vars fokus ligger på traditioner och naturmaterial.

– Vi godkänner inte vilka ansökningar som helst. Vissa år kommer det flera ansökningar och då finns det färre platser.

Vad händer då om till exempel fem olika partier ansöker om plats samtidigt? Hur väljer ni mellan dem om det inte finns plats för alla?

– Det har inte skett en enda gång tidigare. Det är en bra fråga. Då kan det hända att ingen får plats.

Rådet som väljer bland ansökningarna ska agera jämlikt, konstaterar hon.

I år är också ett företag som säljer balkonginglasning och persienner på plats på marknaden, märkte läsaren.

Företaget i fråga sålde också egentillverkade grytlappar. Också där har det faktum att de tillverkar sina produkter själva beaktats.

Priset för stånd på marknaden har inte stigit

Det finns olika kategorier för försäljningsplatserna och priset beror på storlek och hur många dagar de används. I vissa fall är det möjligt att diskutera priserna, det gäller då någon uppträder.

I år visas till exempel ett julspel varje marknadsdag med avstamp i år 1911.

Priserna har inte stigit sedan innan coronapandemin, enligt Vuohu.

Föreningen Turun Suurtorin keskiaika är icke vinstdrivande och samarbetar med Åbo stad. Förutom julmarknaden ordnar man den medeltida marknaden sommartid.

Det finns en lista på alla kriterier och vilka företag/föreningar som deltar i marknaden i år på föreningens hemsida.

Marknaden är öppen två helger till innan jul.

Vad köper du helst på en julmarknad? Har du en favoritjulmarknad i Finland eller utomlands? Hör gärna av dig till annina.suominen@aumedia.fi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter