”Ett stort bakslag” – Trojans tvingas backa igen, Kimitoöprofilen Rickhard Helenius fick själv tacka nej till spel i Italien

Rickhard Helenius. ÅU-foto
Åbolaget i amerikansk fotboll kommer inte att spela i division 2, som tidigare var meningen. Istället tvingas laget spela i division 3, den så kallade ”gubbligan”.
För nästan exakt en månad sedan avslöjade Trojans att Rickhard Helenius var klar för comeback i klubben. Försvarsbjässen lämnade klubben då Trojans tvingades säga upp sin plats i FM-serien Vaahteraliiga två år sedan, men hade nu bestämt sig för att återvända till fostrarföreningen.
Meningen var att lyfta Trojans upp dit laget ”hör hemma” – ligan.
Men det första steget på färden blev ett steg i fel riktning.
– Vi försöker som bäst arrangera det så att vi skulle spela i divison 3 istället, berättar föreningens ordförande Pasi Sillgren.
Spelarbrist
Trojans spelade i division 3 också i fjol, men tog steg upp till tvåan i vintras då slog SAJL samman divison 2 och 3. Samtidigt gjorde förbundet om division 3 till en hobbyliga. Där spelar man med sju mot sju istället för elva mot elva på plan.
Ett enormt bakslag för Trojans, som tidigare i vår också hann avslöja att landets bästa kicker, Joni-Petteri Malka, var klar för comeback klubben.
– Dessutom hade vi andra tunga namn på väg tillbaka också, avslöjar Sillgren.
– Ännu i höst såg det som att vi skulle ha haft ett slagkraftigt lag på plan i år. Men efter jobbrelaterade vändningar och skadeproblem visade det sig att vi hade 17 spelare i truppen. Det är för lite, tillägger han.
Rickhard Helenius håller med.
– Visst är det en besvikelse. Men jag har nu tränat med de här killarna hela vintern så jag hade egentligen inget annat alternativ än att stanna, berättar han.
Tvingades nobba spel i ”amerikanska fotbollens Champions League”
Efter ligaåren i Trojans hann Helenius spela för Tavastehuslaget Huskies i ligan och västnyländska United Newland Crusaders i division 1 före han bestämde sig för att återvända till Åbo.
Men det kunde ha gått annorlunda också i år.
– Jag fick här för en tid sedan ett samtal från ett lag i Italien, Milano Seamen, som ville att jag skulle komma och spela NEFL för dem. Det är den europeiska amerikanska fotbollens Champions League, berättar Helenius.
Men resan blev inte av.
– Ifall de skulle ha kontaktat mig en månad tidigare, så. De behövde mig bara för två matcher, vilket jag tyckte kändes överkomligt, men matcherna spelas redan i maj. Så tiden räcker inte till för mig att fixa allting i ordning här hemma, säger Helenius.
Istället för att spela amerikansk fotboll på högsta möjliga nivå i Europa får Helenius alltså förbereda sig på att spela i den lägsta finländska serien. Förutsatt att SAJL godkänner Trojans ansökan om spel där.
– Ett stort bakslag, suckar Helenius.
”Ingen är villig att satsa helhjärtat på idrott längre”
Vad är det då som har lett till att Trojans drabbats av en kronisk spelarbrist? Många orsaker, menar Sillgren. Bland dem att regionens andra div 2-lag, Rusko Mayhem, lockat till sig av Trojans juniorer och att andra ”exotiska kontaktgrenar” som rugby och lacrosse är på frammarsch.
– Dessutom verkar folk inte vara lika villiga att satsa helhjärtat på idrott längre. Man är inte beredd att uppoffra hela sommaren på det sätt som till exempel amerikansk fotboll kräver, säger han.
Helenius ser i sin tur gärna att Trojans börjar satsa mer på juniorverksamheten.
– Fungerar den så blir representationslagets jobb också mycket lättare. Det är något som jag bra kan se mig själv göra i framtiden då jag väljer att lägga av, säger Helenius.
Det här låter som en kommande Rickhard Helenius-skola i amerikansk fotboll på Kimitoön?
– Det har alltid varit min stora dröm, men vi får se. Vi arrangerade öppna träningar här i Amosparken för flera år sedan och då var intresset inte så stort, men man vet aldrig.
Mattias Simonsen
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.