Ett ”race mot toppen” för att rädda klimatet

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Denna sommar har vi fått läsa nyheter om att finländarna flyger allt mer samt äter mer kött än någonsin tidigare. Samtidigt fick vi förra veckan ta del av den internationella klimatpanelen IPCC:s nya rapport om kopplingen mellan markanvändningen och klimatförändringen. Rapporten påvisar tydligt hur lant- och skogsbruket samt matproduktionen påverkat klimatet. En av forskningscheferna vid Naturbruksinstitutet kommenterade rapporten med att konstatera att det står klart att stora ändringar måste ske i vår markanvändning, vårt matsystem samt våra konsumtionsvanor.
Stora förändringar måste ske, det är forskningen med andra ord väldigt tydlig med. Samtidigt är vi alltså i en situation där vi konsumerar mer kött än någonsin, trots att vegetariska alternativ nuförtiden finns att hitta i restauranger och mataffärer i hela landet. Vi flyger mer och mer, trots att vi vet allt mer om hur utsläppen påverkar klimatförändringen. Och trots att vi vet att vi har allt mindre tid kvar att stoppa uppvärmingen av klimatet.
Att vi vet så mycket om vad som borde göras men inte gör det tycker jag att tydligt bevisar att vi inte kommer att kunna lösa klimatkrisen utan politik. Vi kommer aldrig att lyckas med att minska klimatutsläppen i tid om vi bara litar på konsumenters goda samvete, eller på att mer och bättre vegetariska alternativ kommer att leda till en minskad köttkonsumtion. Det räcker med andra ord inte att satsa på upplysning och alternativ, och inte heller med att skuldbelägga individer.
I stället behöver vi beslut och satsningar på systemnivå, en ambitiös klimatpolitik som styr hur offentliga resurser används samt ställer nödvändiga begränsningar för mark- och skogsanvändningen. Regeringen har fattat beslut om att Finland ska vara koldioxidneutralt år 2035. Det är ett mycket ambitiöst klimatmål, och nu måste besluten fattas om hur vi når det.
När man talar om ekonomi brukar många ledarskribenter ofta efterlysa modiga beslutsfattare som även vågar fatta “nödvändiga men impopulära beslut”. Av någon anledning brukar den här retoriken inte höras när det är fråga om klimatkrisen. Ändå är det just det vi behöver nu, klimatledarskap och mod. Jag hade äran att få leda Finlands delegation på FN:s toppmöte om målen för hållbar utveckling, Agenda 2030. Då jag träffade representanter för olika FN-organisationer samt ministrar från olika länder, slog det mig hur alla kommenterade regeringens klimatmålsättning, och gratulerade mig för att målsättningen är bland de mest ambitiösa i hela världen.
“Ni har skapat ett race mot toppen” sa en av FN:s biträdande generalsekreterare när vi möttes under toppmötet. Jag var så stolt över Finland just då. Nu är det upp till bevis för regeringen och hela riksdagen, och dags att visa att modigt politiskt ledarskap är det enda som kan lösa klimatkrisen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.