Förflytta dig till innehållet

Ett liv i tennisens tjänst – Johan Skogmans värv fortsätter även efter pensionen

”Har man en gång blivit misstagen att vara Björn Borg har det inte gått att ta bort mustaschen.”

Johan Skogman ÅLK

Bland bollar och racketar. Att reda upp i förrådet är förutom att arrangera tävlingar numera Johan Skogmans syssla i ÅLK. Foto: Mats Lundberg


Trots att tennisprofilen Johan Skogman avgick med pension 1 september har han ingalunda släppt greppet om den sport han brinner för. Det blir fortfarande långa dagar i Aktia Arena i S:t Karins där Åbo Lawn-tennis Klubb har sitt högkvarter sedan snart nio år tillbaka.
– Jag har haft förmånen att jobba med den gren jag älskar över alla andra i hela mitt vuxna liv. Åren som tränare för olika pojk- och flicklandslag inklusive damlandslaget är sedan länge förbi, men fortfarande är jag kvar i klubben som något slags alltiallo och som tävlingsledare.
Skogman är född i Jyväskylä men det var i Jakobstad dit familjen flyttade när Johan var i sjuårsåldern han kom att växa upp. Sin egen idrottarkarriär inledde han som redskapsgymnast, men det var när teven hemma i vardagsrummet visade Davis Cup som han fann sin nisch.

Blixtförälskad i grenen

– Jag blev nyfiken direkt när jag såg spelarna slå bollar över ett nät och funderade att det skulle vara roligt att själv prova på. På den tiden fanns det en färjeförbindelse mellan Jakobstad och Umeå och då sommarlovet började åkte vi över till Sverige och det var på den resan jag fick min första racket.
Johan gick sin första tenniskurs och därefter var han såld. Tillsammans med några kompisar brukade han cykla mellan ett par ställen och vänta på att banorna skulle bli lediga. I Tennisklubben i Jakobstad tjatade pojkarna till sig en anställning som hjälpredor för att ha råd att spela.
– På den tiden var tennisen mest en utomhussport om somrarna. Vintertid var möjligheterna att spela ganska begränsade. Det fanns banor i idrotts- och ungdomsgården men där var underlaget förrädiskt halt. I skolornas gympasalar kunde vi ibland också spela men trägolven där var heller inte optimala.

Bristfälliga faciliteter

Efter han våren 1972 tagit studenten gick flyttlasset till Åbo där Johan skulle plugga statsvetenskap. Det gick sisådär då tennisen fortsatte att sluka stora delar av fritiden och mer därtill.
– Jag hade gått några tränarkurser och tillsammans med min studiekompis Henrik Sairio började vi småningom instruera andra i spelets magi.
På 1970-talet var ÅLK inhyst i nuvarande cirkusskolans lokaler på Eriksgatan 7 och klubben förde en ganska sömnig tillvaro med endast ett 40-tal aktiva spelare. Man kunde också spela tennis i Kuppis idrottshall och i bollhallarna i Samppalinna och Ilpois men inget av dessa ställen var specifika för grenen.
– Då jag kom till Åbo var det egentligen bara studerande och andra vuxna som spelade tennis i någorlunda organiserad form. ÅLK behövde få i gång en juniorverksamhet och jag och Henrik började hålla kurser för barn och ungdom.
 

Johan Skogman ÅLK

Klubbens framtid. Nypensionerade Johan Skogman med några av ÅLK:s unga spelare. Från vänster Leevi Kuningas, Viidi Virtanen, Julius Granholm, Dylan Westerén, Veera Virtanen och Emil Törn. Foto: Mats Lundberg

Förbundet erbjöd jobb

Det dröjde inte länge innan Finlands tennisförbund började anlita Johans tjänster. 1976 utsågs han till regiontränare för Svenskfinland och kursverksamheten spreds till Mariehamn, Hangö, Ekenäs och småningom till Raumo och Björneborg.
– Jag började fundera om det rentav fanns möjlighet att livnära mig på tennisen. Sporten upptog ändå all min tid. 1977 arrangerade jag min första tenniskurs och lägerskola i Kuortane och tillbaka dit kom jag 35 somrar i rad. Ett tag ordnade jag kurser uppe i Rovaniemi.

Tennisen blir en året runt-sport

Hösten 1980 förbättrades förutsättningarna att utöva tennis i Åbo året runt markant då ett nytt tenniscenter i Impivaara blev färdigt. Där samsades ÅLK och finska TVS-Tennis om utrymmena i drygt tio år fram till 1991 då ÅLK flyttade sin verksamhet till nyöppnade Manhattan Sport Center.
Från början av 1980-talet och många år framåt hade Skogman ett flertal internationella uppdrag inom tennisförbundet. 1982 gick första utlandsresan som tränare för finländska juniorer till Nederländerna. Den kom att följas av åtskilliga fler då han basade för olika landslag.
– Det är egentligen bara herrlandslaget jag inte har tränat. Men med ungdomslandslagen och senare med damlandslaget blev det många resor till både nordiska mästerskap, EM och andra internationella tävlingar.

Ett lag som Ville

I ÅLK har Johan också tränat spelare i alla årgångar. Juniorverksamheten har alltid legat varmt om hjärtat men han har också lett herrlaget som under flera år på 1990-talet tillhörde de främsta i landet.
– Ett tag bestod vårt lag i FM-ligan av spelare som lustigt nog alla hette Ville i förnamn. Det var Ville Liukko, Ville Nygård, Ville Äyräs och Ville Veikko.
– Ett år var det nära att min mustasch hade rykt. Pojkarna hade kommit överens om att den skulle rakas av ifall de vann finalen mot Tampereen Tennisseura. Vi var favoriter men så skadade sig Ville Liukko i första matchen som han förlorade. Då vi också föll i den avgörande dubbeln tappade vi guldet men mustaschen klarade sig.

Björn Borgs dubbelgångare

Skogmans mustasch härstammar ända från 1973 då han sommarjobbade i London. Han hade lyckats få ledigt för att gå och titta på den pågående Wimbledonturneringen.
– Jag hade hyfsat långt hår på den tiden och plötsligt när jag gick där stack några unga tjejer fram autografblock mot mig. Jag undrade vad som pågick men gav dem ändå min namnteckning. Plötsligt säger en av flickorna besviket ”Oh, he is not Björn Borg”. Men har man en gång blivit misstagen för honom har det inte varit läge att ta bort mustaschen.

Privilegierad. Trots att den egna tenniskarriären kom av sig har Johan Skogman haft förmånen att jobba med den sport han älskar mest hela sitt arbetsföra liv. Foto: Mats Lundberg


 

Johan Skogman

Född: 5 augusti 1953 i Jyväskylä.
Familj: Hustrun Sirkka.
Bor i: Lundo.
Utbildning: Student från Jakobstads Samskola, läste statsvetenskap vid Åbo Akademi (aldrig utexaminerad).
Hobbyer: Segling, golf, padel.
Jag själv med tre ord: Engagerad, målmedveten, snäll.
Senaste bok: ”The Reckoning” av John Grisham.
TV-program: Vår tid är nu.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter