Förflytta dig till innehållet

Ett gott coronaläge innebär färre restriktioner – regionens barn och unga ska få gruppmotionera igen

Den regionala coronapandemiarbetsgruppen reagerar på den nedåtgående trenden för coronasmittor i regionen.

Eftersom coronaläget ser bättre ut i Egentliga Finland börjar man luckra upp vissa restriktioner. Först ute är restriktionerna för barn och unga: personer födda år 2001 och senare får idka gruppmotion i grupp både inomhus och utomhus. Men övningar inomhus som kunde medföra närkontakter är inte tillåtna.

Dessa nya riktlinjer träder i kraft från och med måndagen 26.4.

Barn och unga får inte vara med om tävlingar och matcher till och med 15.5. Om epidemiläget fortsätter mot det bättre hållet planeras att också dessa verksamhetsformer tillåts i slutet av maj. 

– Trots att incidensen fortfarande är rätt hög hos oss, har siffran gått ner och riktningen är den rätta. Hela regionens befolkning är värd ett stort tack för denna utveckling till det bättre. Dock måste vi vara medvetna om att en fortsatt gynnsam utveckling ingalunda är garanterad, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

Också lättade begränsningar för vuxna

Även gruppmotion för vuxna utomhus tillåts från och med nästa måndag, förutsatt att inga närkontakter uppstår. Inte heller får maximigruppstorleken på sex personer överskridas.

Simhallar får också öppnas från och med 26 april, men med ett begränsat antal besökare med iakttagande av kraven i lagen om smittsamma sjukdomar 58d §.

– I simhallsbassängen, ‑duschen och ‑bastun kan näs-munskydd inte användas och därför är särskild försiktighet obligatorisk, till exempel vad gäller tillräckliga, trygga avstånd, säger Esa Rintala, ansvarig överläkare för smittsamma sjukdomar vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Sjunkande incidens

Den färskaste incidenssiffran i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är nu 114,7. För en vecka sedan var siffran 136,1. Andelen positiva coronatestresultat är 3,9 procent av tagna prover. Förra veckan var denna andel 4,5 procent.

Trots att smittfallen minskat befinner sig regionen fortfarande i fasen för epidemins samhällsspridning.

– Därför ska man söka sig till coronatestning genast vid de minsta symtomen och inte utgå från att symtomen skulle bero på allergi, påminner Jutta Peltoniemi som är ansvarig överläkare för smittsamma sjukdomar i Åbo stad. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter