Förflytta dig till innehållet

Ett EU-mandat till för Finland säkrar inte SFP:s mandat

ljushårig kvinna med glasögon tittar mot kameran

SFP:s vara eller inte vara i regeringen kan ha effekter för SFP:s vara eller inte vara i Bryssel. Avgående partiordförande Anna-Maja Henriksson försöker säkra partiets mandat i Europaparlamentsvalet men kämpar mot ett dalande väljarstöd, intern splittring och rivaliserande partikamrater.

Samlingspartiet spås framgång i sommarens EU-val, stödet för De Gröna väntas rasa och SFP riskerar tappa sitt enda mandat i Bryssel, enligt en färsk enkät som partierna låtit företaget Verian göra i slutet av mars. Enligt den skulle SDP komma tvåa och Sannfinländarna trea i valet, efter statsministerpartiet. Noteras bör att felmarginalen är 2,6 procent.

Uppskattningsvis 100 000 röster krävs för att knipa en finländsk plats i parlamentet, vilket motsvarar fem procent av rösterna. Det kan jämföras med de 116 000 röster som, med darr på ribban, säkrade SFP:s Nils Torvalds mandat för fem år sedan.

Torvalds har varit ett fullfjädrat Europaproffs som väckt respekt långt utöver partiets vidd. För SFP är frågan nu inte bara om mandatet kan säkras, utan också vilken kandidat som rimligtvis kan skapa lika stora ringar som Torvalds i det transnationella havet av 720 parlamentariker.

På tisdag ska partierna och valmansföreningarna lämna in sina slutgiltiga kandidatlistor. Förutom Anna-Maja Henriksson omfattar SFP:s lista bland andra riksdagsledamoten Eva Biaudet , SU:s förbundsordförande Julia Ståhle , Åborektorn Nicke Wulff och Oscar Byman som är minister Sandra Bergqvists specialmedarbetare och uppvuxen på Kimitoön.

Femton mandat i parlamentet står till Finlands förfogande, vilket är en plats mer än för fem år sedan, och det kan eventuellt underlätta SFP:s sits.

Att Eva Biaudet ställer upp i EU-valet kan ses som en politisk markering. Biaudet är fortsättningsvis väldigt obekväm med att SFP sitter i regeringen och gör ”sannfinländsk politik”.

Alltsedan regeringsprogrammet tråcklades ihop på sju veckor har hon varit kritisk till regeringssammansättningen – och en skavande sten i Henrikssons sko.

Biaudets anhängare har redan länge haft svårt att tolerera Henriksson som ordförande och vill inte heller se henne som partiets representant i EU-parlamentet.

Samtidigt ska man naturligtvis se Biaudets kandidatur som ett sätt att stärka hela partiets lista.

Enligt Anna-Maja Henriksson är Svenska folkpartiet Finlands mest EU-vänliga parti. SFP:s valprogram talar om ett handlingskraftigt men människonära EU. Både klimatförändringen och omsorgen om jord- och skogsbruk betonas, trots att regeringen Orpo har bromsat klimatmålen och trots att Finland röstade mot EU-lagen om att restaurera natur.

SFP ska också jobba för en rättvis och solidarisk migrationspolitik inom EU. På den punkten frestas säkert många partianhängare protestera eftersom regeringens invandrings- och biståndspolitik allmänt ses som njugg och främlingsfientlig.

De motsägelsefulla budskapen och den interna turbulensen kan få lojala SFP-anhängare att välja ett annat partis kandidat eller att inte rösta alls den 9 juni. Då kan resultatet bli att SFP tappar det mandat man haft i Bryssel sedan 1995.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter