Förflytta dig till innehållet

Pargas fjärde största företag krossar två miljoner ton sten i året och är fortfarande familjeägt

stenkrossanläggning

stenkrossanläggning

Fjäder Group krossar två miljoner sten i året. Foto: Johan Backas


Det dammar rejält när grova stenar krossas i Nordkalks gruva i Pargas. Stenen är sidosten från gruvan, alltså stenmaterial som sprängs bort för att man ska komma åt kalken som utvinns.
Den stora sprängstenen pikas sönder av en grävmaskin försedd med hydraulhammare, innan stenarna förs med en rejäl hjullastare till krossen, där de sedan krossas till önskad storlek.
Det är företaget Fjäder Group som sköter om krossandet, även om det är Nordkalk som säljer slutvaran.
Fjäder Group är med sina över 70 anställda det fjärde största företaget i Pargas. Omsättningen på 14 miljoner euro är femte störst.
I tiderna var Partek den stora kunden, efter splittringen till Nordkalk, Paroc och Finncement är alla de tre stora Pargasbolagen kunder.
två personer står framför en maskin

Henrik Laaksonen t.v. och Per Fjäder vid en grävmaskin av märket Bucyrus Erie. Den införskaffades som begagnad 1959. Foto: Johan Backas

Många kunder med längre avtal

Fjäder Group sköter inmatningen av stenprodukter och en del av de interna transporterna för alla de tre industrierna.
Men då företaget har verksamhet på flera orter arbetar inte alla anställda i Pargas. Företagets ekonomichef Henrik Laaksonen säger att ungefär 25 Pargasbor jobbar för företaget.
Förutom den stora stenkrossen i gruvan har Fjäder Group fyra mobila, mindre, stenkrossar. De körs enligt behov till platser där sten behöver krossas.
– Främst är det industrin vi arbetar för. Storbolag som YIT, Rudus och Destia har sina egna krossar och får merparten av alla vägbyggnadsprojekt, så vi har nischat in oss på industrin, säger Laaksonen.
Han uppskattar att två tredjedelar av omsättningen kommer från kunder med längre avtal, och en tredjedel av de kortare uppdragen, som oftast pågår i minst en månad.

Fjäder Group
1957 grundade Erling, Kurt och Bror Fjäder företaget som står som grund till dagens bolag.
Nu är deras fyra söner Per, Erland, Krister och Kenneth ägare. De tre förstnämnda jobbar för företaget, dessutom jobbar Casimir och Marcus från den tredje generationen.
Företaget har specialiserat sig på stenkrossning och transporter. Dessutom finns en kross för återvinning av bl.a. asfalt.
Företaget har stadigvarande verksamhet i Pargas, Hausjärvi, Kalanti, Letala, Lapinlahti, Tövsala och Vemo. De mobila krossarna kan åka runt till andra orter.
Företaget krossade i fjol cirka två miljoner ton stenmaterial.
Omsatte i fjol 14 miljoner euro och gjorde en vinst på 0,4 miljoner. Drygt 70 anställda.

Svårt att hitta arbetskraft

De mobila enheterna körs i två skiften. Grävmaskinen och hjullastaren behöver varsin förare och så måste en person se över hela processen, så sex personer brukar jobba och bo tätt tillsammans under uppdragen.
Upplägget och arbetsförhållandena leder till att arbetet inte tilltalar så många.
– Det är dammigt och man jobbar i ur och skur, och man bor inte hemma, så det är svårt att hitta arbetskraft, säger Laaksonen.

en gammal maskin

Så började det: Stenkrossen av märket Lokomo är från år 1929. Foto: Emma Strömberg


Det över 60 år gamla företaget är ännu familjeägt, och tredje generationen jobbar redan i företaget (se faktaruta).
Vd Per Fjäder säger att det finns stora fördelar med att vara ett familjeägt bolag.
– Vi kan fatta snabba beslut och bestämma själva vad och hur vi ska göra, men det är klart att det förekommer olika åsikter. Men då vi redan hållit på i 60 år kan inte stridigheterna ha varit alltför stora, säger Fjäder.

FN-steels konkurs tog hårt

Ett stort bakslag skedde för nästan exakt sju år sedan, när FN-steel gick i konkurs. I Dalsbruk hade Fjäder Group ingen verksamhet, men i Hangö jobbade 45 personer med specialmaskiner för krossning av slaggmaterial och specialutrustning för stålverkets interna transporter.
– Det var betungande i ett familjeföretag att tvingas säga upp dem, men det fanns inga alternativ då konkursen kom så överraskande, säger Laaksonen.
Fjäder Group förlorade kring en miljon euro i kreditförluster. Dessutom blev det dyrt med både uppsägningar, avveckling och nedmontering av verksamheten och specialmaskinerna som skulle säljas.

stenhögarJohan Backas

Stenarna sorteras enligt storlek innan Nordkalk säljer dem. Foto: Johan Backas

Myndigheters agerande oroar

Fjäder och Laaksonen ser ändå positivt på framtiden. Det enda som väcker en viss oro är myndigheternas agerande. Kraven på stenkrossning har blivit allt strängare.
– Det är på gott och ont. Visst, det är klart att stenkrossning är störande för grannar, och därför förståeligt att tiden för krossningen begränsas, säger Laaksonen.
– Men det är otroligt att vi kan tvingas vänta veckor på att få lov bara för att flytta våra mobila krossverk från en ort till en annan.
Arbetssäkerheten är något företaget satsar mycket på. Med stora maskiner och tungt material finns alltid risken att något går snett.
– Arbetssäkerhet är något som inte kan köpas för pengar. Det går att utbilda folk, men sedan måste alla följa föreskrifterna också. Och olyckor kan alltid hända, säger Laaksonen.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Pargas fjärde största företag krossar två miljoner ton sten i året och är fortfarande familjeägt

  1. ÅU skrev

    Hej och tack för kommentaren! Lapinlax är gångbart, men föråldrat enligt Institutet för de inhemska språken. Därför har Lapinlahti använts.
    /Fredrik Häggman, reporter

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter