Estoniaolyckan berör än i dag — omkring 40 finländare hade velat se företagen stå till svars


Estonia minnesmärke i Tahkuna, Estland, Foto: Jarmo Vehkakoski
Över tusen anhöriga krävde att två företag skulle stå till svars för olyckan på Östersjön år 1994. Av dem var omkring 40 finländare. Enligt den franska domstolen är företagen inte skadeståndsskyldiga.
— Omkring 40 av de målsägande är finländare. De är så gott som alla anhöriga, få överlevare finns kvar, säger Witte till SPT.
Inget skadestånd enligt fransk domstol
25 år efter den ödesdigra Estoniaolyckan på Östersjön fattade den franska domstolen på fredagen beslut om att de två företag som byggde och granskade fartyget M/S Estonia inte är skyldiga att betala skadestånd till de drabbade.
De svarande i det civilrättsliga målet var det franska klassningssällskapet Bureau Veritas och det tyska varvet Jos L Meyer-Werft. Bureau Veritas stod för att inspektera Estonia, medan Jos L Meyer-Werft byggde henne. För båda företagen hotade skadestånd i mångmiljonklassen.
Huvudförhandlingen hölls i april i franska Nanterre – 23 år efter att stämningsansökan lämnades in av Henning Witte.
Processen har dragit ut på tiden på grund av flera orsaker. Bland annat ville domstolen i Nanterre lägga ned målet eftersom den franska rätten ansåg att de målsägandes intresse var så lågt.
Estoniakatastrofen är en av tidernas största olyckor till havs i Europa. Totalt miste 852 personer livet då fartyget med 989 personer ombord förliste i en storm strax efter klockan 1 på natten den 28 september 1994 sydost om Utö.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.