Förflytta dig till innehållet

Estoniadokumentär utkom i dag på olyckans årsdag — undervattensfilmning hittade stort hål i skrovet

Skärmdump "Estonia - fyndet som ändrar allt"
En skylt

Dokumentörserien finns på strömningstjänsten Dplay från och med i dag, 28 september. Foto: Dplay

Idag, 28 september, är det årsdagen för M/S Estonias förlisning. Kryssningsfärjan sjönk mitt ute på Östersjön den 28 september 1994.

I samband med årsdagen har dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt” publicerats på tjänsten Dplay i dag morse.

Seriens mål är att  ge svar på frågan vad som egentligen hände den ödesdigra natten 1994.

För dokumentärserien sändes en dykrobot ner för att filma vraket, och Aftonbladet skriver att dokumentärskaparna hittade ett stort hål i Estonias styrbordssida. Skadan är fyra meter hög och 1,2 meter på den bredaste punkten, och sträcker sig både under och över vattenlinjen.

Skärmdump "Estonia - fyndet som ändrar allt"

Undervattensbild på det nyfunna hålet i Estonias sida. Skärmdump från den nya dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt”. FOTO: DPLAY

Det mesta tyder på att skadan uppkommit då ett stort objekt utifrån ränt in i sidan på Estonia, trängt igenom skrovet och skadat stålbalkarna på insidan.

Styrbordssidans skada har inte rapporterats tidigare. Den officiella förklaringen till Estonias förlisning är att bogvisiret slets loss i den hårda stormen, vilket fick stora mängder vatten att snabbt forsa in i färjan.

Men det är mycket möjligt att hålet på styrbordssidan också spelade roll. Jørgen Amdahl, professor i marin teknik i Trondheim, anser att skadan på styrbordssidan är av sådan omfattning att den kan ha bidragit till att Estonia gick under så snabbt.

Skärmdump "Estonia - fyndet som ändrar allt"Skärmdump / "Estonia - fyndet som ändrar allt" / Discovery Plus

Skadan ligger på styrbordssida, och sträcker sig både under och över vattenlinjen. Skärmdump från den nya dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt”. FOTO: DPLAY

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter