Förflytta dig till innehållet

”Esters blomhage” i Västanfjärd bjuder sensommarnjutning – här delar Pia och Petra med sig av sin odlingsglädje

Emilia Örnmark
Luktärt i förgrunden, trädgård i bakgrunden
I blomhagen finns ungefär 40 olika arter, här med luktärt i förgrunden.

Ett svagt surr av insekter och ett så gott som obemärkt fladder av små fjärilsvingar. Och glaskulor som stillsamt flyter omkring i små vattenfat – men för övrigt är det tyst och rofyllt i Esters blomhage.

Den här oasen finns i Brännboda på Kimitoön, en trädgård att stiga in i och bara njuta av och kanske samla inspiration till sin egen trädgård. Omgiven av bland annat pumpor, blåklint, sommaraster, rudbeckia, slöjsilja, luktärter och blomstermorot kan man vandra omkring i den lilla hagen på små stigar.

Här finns uppskattningsvis 40 olika arter på den lilla åkern – mångfalden är en av poängerna med projektet.

En öppen port med texten Esters blomhageEmilia Örnmark
Här är det fritt fram att titta in. I den gråa lilla boden finns information om trädgårdsprojektet.

En dröm skaparna haft på var sitt håll

Skaparna bakom det här växande konstverket är Kimitoöborna Pia Holm och Petra Barre-Cygnel. Deras strävan har varit att skapa en inspirerande plats och dessutom få dela med sig av sin odlingsglädje och kreativitet.

två somriga damerPrivat
Med gröna fingrar. Petra Barre-Cygnel och Pia Holm har skapat Esters blomhage.

Åkern som numera är Esters blomhage började man bearbeta i våras, efter beskedet om beviljad stipendieansökan från Konstsamfundet. Plantorna har man drivit upp från frö eller fyndat i de egna trädgårdarna.

Hela processen finns beskriven i text och bild i den gråa lilla boden intill hagen.

en liten bod med grejer som papper, pennor och faktaböckerEmilia Örnmark
I boden kan man skriva i gästboken och läsa om de arter man hittar i blomhagen.

Pia Holm berättar att det här är något bägge drömt om på var sitt håll i åratal.

– Då vi bägge jobbade i Söderlångvik kom vi på att vi kan göra det tillsammans. Stipendiet gav projektet skjuts så att vi kunde satsa och verkligen sätta tid på det här, säger Holm.

Att det här är just Esters blomhage hänger ihop med den Ester som på sin tid bodde i den röda stugan intill blomhagen. Enligt den info besökaren kan ta till sig i boden jobbade Ester med korna på Brännboda gård i mitten av förra seklet. Ester hette också Pia Holms mormor, som nu finns i hennes tankar oftare än förut.

Massor av gula blommorEmilia Örnmark
Hela ena sidan av blomhagen glöder i gult av rudbäckior.

Just nu är blomhagen som vackrast

Enligt Holm och Barre-Cygnel slår nya blommor ut i hagen varje dag och de arter som finns här gillas av pollinerande insekter och fjärilar.

– Det här är en lämplig sänka mellan berget och vägen. De höga solrosorna gör att här blir vindstilla, vilket insekterna gillar, säger Holm, som gillar att hagen ändå döljs från vägen som en hemlighet.

en fjäril sitter på en blommaEmilia Örnmark
Också fjärilar håller gärna till här.

Just nu blommar Esters blomhage som vackrast och den håller öppet fram till början av oktober, beroende på när den första frosten kommer. Hittills har stället haft besök dagligen, det framgår av gästboken.

Nästa år igen

Det här första året har man samlat på sig frön och erfarenheter, så tanken är att blomhagen slår upp porten för besökare också kommande år.

Esters blomhage ligger ungefär en kilometer in på Brännbodavägen (Västanfjärd).

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter