Förflytta dig till innehållet

Eschnerska donerar 130 000 för förebyggande cancerarbete

Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet stöder Sydvästra Finlands Cancerförenings verksamhet med 130 000 euro. Eschner har redan länge varit en av Sydvästra Finlands Cancerförenings största donatorer. På bilden styrelseordföranden för Sydvästra Finlands Cancerförening Risto Korpela, verkställande direktör för Sydvästra Finlands Cancerförening Ville Viitanen, projektchef Minna Salakari, Eschner-stiftelsens styrelseordförande Henrik Carlstedt och Eschner-stiftelsens verkställande direktör Henrik Karlsson. Foto: Eschnerska stiftelsen


Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet har beviljat 130 000 euro till Sydvästra Finlands Cancerförening.
Donationsmedlen riktas förutom till rehabiliteringsverksamhet som är avsedd för cancerpatienter och deras närmaste även till upprätthållande och utveckling av stöd- och rådgivningstjänster. I fortsättningen kan föreningen erbjuda mera omfattande tjänster som bland annat strävar till hälsofrämjande åtgärder.

”Ett gott liv utan cancer och trots cancer”

 Var tredje finländare insjuknar i cancer under sin livstid. Sydvästra Finlands Cancerförenings mål är att varje cancerpatient får lämplig rehabilitering och stöd för sin egen livssituation och för sitt eget behov med beaktande av de ändringar som sjukdomen medför. Föreningens verksamhetsidé är “Ett gott liv utan cancer och trots cancer”.
– Genom att utveckla stöd- och rådgivningstjänsterna ökar föreningen medvetenheten om cancer och minskar samtidigt felaktig information och rädsla. Vi strävar efter att så få som möjligt ska insjukna i cancer och att så många insjuknade som möjligt ska återhämta sig och leva ett rikt liv tack vare tidsenlig vård och stöd, berättar föreningens verkställande direktör Ville Viitanen.

Många fall av cancer kunde undvikas

Enligt Viitanen kommer Sydvästra Finlands Cancerförening att i fortsättningen betona även förebyggande av cancersjukdomar. Enligt undersökningar kunde till och med 40 procent av cancerfallen undvikas genom val som gäller de egna levnadsvanorna.
– Den hälsofrämjande rollen kommer att bli allt viktigare. Hälsofrämjande arbete utförs särskilt bland ungdomar i högstadie-, gymnasie- och yrkesskolåldern samt för deras föräldrar och yrkesmänniskor som arbetar med ungdomar. Vi kommer att besöka både finsk- och svenskspråkiga skolor samt hobbyföreningar. Materialen produceras på båda språken.

Solagenterna 2.0 får pengar

Av Eschner-stiftelsens donation går en del till det nya Solagenterna 2.0-projektet, där specialister från Sydvästra Finlands Cancerförening och studerande från Åbo yrkeshögskola besöker daghem och förskolor och informerar om betydelsen av att skydda små barn för solen. Pilotprojektet inleddes i maj 2018.
– Det här är första gången vi riktar förebyggande verksamhet till barn under skolåldern. Syftet med det nya verksamhetssättet är att öka barnens och föräldrarnas medvetenhet om riskerna med solen samt att uppmana barn till att använda solskydd på eget initiativ innan de går ut, berättar Viitanen om projektets mål.

Solagenterna 2.0

Öka medvetenheten hos barn i Egentliga Finland om solens risker och att främja barnens självständiga användning av solskyddskräm
Ge föräldrarna instruktioner, som grundar sig på forskningsresultat, om hur man skyddar sig för solen
Genomförs på daghem i Egentliga Finland i grupper med barn i 2–6 års ålder enligt den modell som utarbetats av Sydvästra Finlands Cancerförening
År  2019 i en del av daghemmen i Åboregionen, Salo, S:t Karins, Reso, Nådendal, Loimaa och Pargas.

 
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter